Чуле се сирене у Руми: Испробан нови систем за узбуњивање становништва у Руми

Након скоро две деценије, звук сирена поново се чуо у Руми. Наиме, данас је тестиран нови сyстем цивилне заштите за узбуњивање становништва, такозваних сирена. Рума је поставила савремени сyстем који се покреће даљински, што је велика предност, појашњавају надлежни.

Једна од сирена налази се на крову Техничке школе у Руми, где је данас и обављена прва проба.

“Ово је нови систем са даљинским управљањем, сирену можемо да упалимо уз помоћ телефона или преко монитора, сиренама ће се управљати из једног оперативног центра и све ће сирене бити увезане у један систем тако да нећемо морати тражити људе који ће морати по селима морати укључивати сирене, већ ће моћи да се укључују из једног оперативног центра или појединачно или све одједном.”, рекао је  Миленко Секулић, члан Општинског већа задужен за безбедност.

Општина Рума је урадила овај посао према смерницима Министарства одбране и МУП-а, рекла је председница Општине Рума Александра Ћирић, која је најавила и да ће се провање овог система радити редовно према устаљеној и унапред договреној динамици.

„Општина Рума је урадила модернизацију система цивилне заштите и ови звуци опште узбуне које смо данас чули су део система модерног система цивилне заштите који је недавно осавремењен, купљене су три нове сирене које су били постављене и од сада ће редовно функционисати овде у средњој техничкој школи Миленко Брзак Уча, затим у ОШ Змај Јова Јовановић и на Железничкој станици у Руми, на три локације у граду ове нове модрне систем цивилне заштите су постављене у самом граду, такође имамо сирене за узбуњивање у три велика села Платичево, Хртковци и Никинци и циљ је да осавременимо тај систем цивилне заштите.“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Према речима надлежних, Општина Рума једна је од првих пет општина које су овај посао већ урадиле.

Подсетимо, пробе старих сирена за узбуњавање грађана у Руми могле су се чути последњи пут почетком двехиљадитих, када су се сирене оглашавале тачно у подне сваке прве среде у месецу.