У суботу у Засавици „Дан мангулице – сремски свињокољ“

У организацији Специјалног резервата природе Засавица у суботу, 3. децембра биће одржана традиционална привредно – туристичка манифестација Дан мангулице – сремски свињокољ.

Дан мангулице одржава се у част свиње која је била крунски извозни производ Србије током читавог XИX и у првој половини XX века и која је у прошлости одржала становништво овог краја. Мангулица је стара сорта свиње из 19. века, која постаје све траженија због чињенице да њена масноћа нема холестерола. Настала је укрштањем сорте “шумадија” са мађарском расом свиња, када је књаз Милош 1830. године поклонио грофу Јозефу Палатину чопор “шумадинки”.

Сви они који у суботу буду део ове, сада већ традиционалне манифестације, упознаће се са сремским обичајима клања свиња, моћи ће да дегустирају производа од мангулице, као и да купе свеже месо, чварке и прерађевине и пробају незаобилазне колачиће – салчиће. И све то уз музику, ракију и пробрана вина…

Иначе, Резерват је један од водећих одгајивача у Србији те аутохтоне расе свиња чије је месо, због посебних својстава, све траженије у Србији и у свету.

Осим свежег меса на Дан мангулице, и редовне понуде сухомеснатих производа од мангулице током целе године, посетиоци могу да предахну у ресторану на Засавици и да уживају у нетакнутој природи.