У Руми обележен 4. јули – Дан борца

Полагањем венаца на Градском гробљу данас је у Руми обележен 4. јули – Дан борца – празник устанка народа Југославије, који се све до 2001. године обележавао као државни празник.

Четврти јули обележава се у знак сећања на дан када је одржана седница Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије у Београду и када је донета одлука да се крене у оружани устанак. Венце су данас на спомен обележје положили представници румске локалне самаоуправе, румског СУБНОР-а, политичких партија и поштовалаца НОБ-а.

„Мислили смо те 1945. године када су фашисти капитулирали да је то коначан крај ового невиђеног историјског зла. Нико се није надао да ће се само неколико деценија касниje то исто зло у мало софистиранијем облику поново оваплотити и да ће умарширати на историјску и политичку сцену. То што фашизам после толико деценија показује своје ново лице, драги суграђани, никако не сме да нас обесхрабри и да су жртве за слободу биле узалудне. То само говори да ми као народ и као појединци нисмо из историје извукли све оне поуке које су биле потребне да нам се то зло не би поновило“, рекао је након полагања венаца Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

 

Весна Самарџија