СТАРИ МАЧВАНСКИ ОБИЧАЈ: Бандера да штити село

У Засавици 1, баш као и прошле године настављен је стари обичај дизања бандере уочи Ђурђевдана. У питању је пагански, али обичају који носи јаку симболику и као такав дуго се негује на овим просторима.

-У многи местима дизање бандере за коју се верује да ће штитит село од временских непогода је замро, али у Засавици 1 се и даље практикује и изузезтно ми је драго због тога, јер на једном месту окупио се велики број мештана, младих, старих и сви су дали мали допринос самом том чину. Село се ујединило, а атмосфера је била, некако бих је описала, по мало свечарска, весела, али и са дозом озбиљности. Према старом веровању ова бандера ће штити нашу Засавицу и усеве од временских непогодна, првенствено од града, јер смо претежно пољопривредни крај – каже Даница Павловић, члан савета Месне заједнице Засавица 1.

Бандера је, а како обичаји налажу, посебно припремљена, офарбана је у традиционалне боје српске заставе – црвену, плаву и белу, а украшена крстовима окићеним марамицама. Подигнута је, објашњава Павловић, у непосредној близини храма Свете Тројице у Главној улици, а висока је око 10 метара. Пре самог подизања бандеру је освештао свештеник Милорад Павловић.

Оно што је занимљиво још, јесте да постоји посебна техника како се она подиже. Бандера се веже једецима на неколико места, а затим је “најјачи” момци из села вуку док је не усправе. Када се усправи затрпа се у земљу да стоји стабилно, а затим се један или двојица момака на њу пењу како би одвезали ужад.