СМ: Трибина о ХПВ имунизацији

Може ли се рак грлића материце, али и други карциноми изазвани хумано-папилома вирусом искоренити? Зашто је важна имунизација против ХПВ-а? Које су предности и које су могућности? Постоје на стотине врста хумано-папилома вируса и чак и ако појединци нису свесни да су били инфицирани, постоје оне врсте ХПВ-а који изазивају карциноме, пре свега рак грлића материце, али и грла, тестиса и дебелог црева.

О овим темама и превенцији се говорило на трибини у Градској кући, коју су посетили родитељи и млади старијег основношколског и средњошколског узраста, којима је вакцина превасходно намењена и за које је до 26. године бесплатна. Говорници на трибини су били професор Медицинског факултета у Београду др Милош Марковић и педијатар у УДК “Тиршова” др Горан Вуковић.

Циљ је био представити опасности инфекције овим вирусом и разбити све митове о имунизацији, која се деценијама практикује у свету, где су тумори изазвани ХП вирусима ретка појава, док су код нас водећи смртни узроци. Организатори трибине су били Дом здравља Сремска Митровица и Завод за јавно здравље Сремска уз подршку Града.

Вакцину против инфекције ХП вирусом могу да приме деца од навршене девете године живота до 19 година, односно у неким случајевима и до 26 година. Вакцинација је бесплатна и обавља се у домовима здравља широм Србије, као и у Сремској Митровици. Све потребне информације могу се добити у Школском диспанзеру.