СМ: Од четвртка 9. фестивал пијанизма

У Сремској Митровици ће се у периоду од 27. до 30. априла 2023. године одржати 9. Фестивал пијанизма у организацији и реализацији Музичке школе „Петар Кранчевић“ и Уметничког удружења Кранчевић, а уз подршку Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, Града Сремска Митровица и донатора.

На овогодишњи Фестивал се пријавило 173 учесника у дисциплинама клавир соло, клавирски дуо и упоредни клавир. Такмичари долазе у пратњи око 80 професора клавира из музичких школа и установа из 36 градова из Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Србије.

Такмичарска локација је Галерија „Лазар Возаревић“ која је и ове године отворила своја врата Фестивалу пијанизма. Осим такмичарског дела који ће оцењивати стручни жири, за све учеснике ће бити организоване, по категоријама, свечане поделе диплома на Житном тргу.

Чланови жирија ове године су реномирани пијанисти и педагози: Алма Хоџић Пашић из Музичке школе у Тузли, Данијел Ото из Музичке школе у Вараждину и мр Драгомир Братић из Музичке школе „Даворин Јенко“ у Београду.

У оквиру 9. Фестивала пијанизма биће одржани концерти у Галерији „Лазар Возаревић“:

– Концерт отварања 9. фестивала пијанизма где ће наступити „БГ клавирски дуо“ – Марија Гођевац и Драгомир Братић, у четвртак, 27. априла, са почетком у 20:00 часова

– Концерт лауреата прошлог, 8. Фестивала пијанизма, у петак, 28. априла са почетком у 20:00 часова;

– Концерт лауреата 9. Фестивала, у недељу, 30. априла са почетком у 19:00 часова.

Сви програми, како концертни, тако и такмичарски су отворени за јавност.

Директорка Фестивала је професорка клавира Милда Кузминац а уметничка директорка мр Душанка Гавриловић.