Свуда пођи, ал’ у Крупањ дођи

Једно од можда најлепших места у западној Србији које обилује нетакнутом природом, прелепим пејзажима и богатим културно – историјским наслеђем, по мишљењу бројних туриста, је општина Крупањ, познатија и као српска Венеција.
Реч је о општини која је окружена Јагодњом, Борањом и Соколским планинама, а кроз коју протиче чак пет река, од чега се у центру Богоштица, Кржава и Ликодра састају и чине чувени „Мегдан Крупња“, омиљено место састајања локалног становништва и туриста, али и заљубљених парова.
Зашто српска Венеција и шта је то „Мегдан Крупња“? Како би то открили разговарали смо са помоћником предсеника Општине Крупањ, дипломираним историчарем Младеном Стефановићем, који нам је објаснио да се на ове три реке у граду налази чак 20 мостова, док се на територији целе општине налази невероватних 100 мостова. Да, стога стварно и не чуди чињеница да је Крупањ заслужено понео титулу српске Венеције.
  • На самом месту састајања Богоштице, Ликодре и Кржаве, у центру вароши, налази се прелепи парк који у свом срцу чува цветну фонтану, бројне клупе и шаховске столове, где се мештани често окупљају и долазе по партију пријатељства и фер плеј игре. Овај парк староседеоци зову „Мегдан Крупња“, јер то је традиционално место састајања – објашњава Стефановић.
Шта следеће треба видети? На пар корака даље, налази се и прелепо шеталиште. Поред многобројних кафића у којима можете предахнути и уживати у испијању кафе, у оквиру шеталишта смештена је и црква из 16. века. У питању је црква светог Вазнесења Господњег коју је подигао Александар Карађођевић 1528. године, а која у свом приземљу чува успомену на најкрвавију битку на Мачковом камену. У спомен костурници налазе се лобање хероја који су своје животе положили за одбрану отаџбине од непријатеља, као и воштана фигура капетана.
Прекопута цркве налази се и најстарији објекат у Рађевини, познатији и као Стара апотека. Кућа, која по изгледу подсећа на немачки стил, датира са краја 19. и почетка 20. века, а њени градитељи су Аца и Пера Деспић, рударски закупци из Сарајева.
  • Црква и стара апотека преживеле су немачку казнену експедицију, односно спаљивање Крупња 1941. године, а граната која је испаљена на богомољу заглавила се у олтару и никада није експлодирала – објашњава Стефановић.
Шта не треба изоставити? Уколико сте се одлучили да обиђете ову прелепу варошицу у срцу Рађевине, једно од неизоставних места које треба посетити је Туристички инфо центар, место где ћете из прве руке добити све информације у складу са вашим жељама и прохтевима. Инфо центар налази се, такође, на шеталишту, у самом центру Крупња, а поред неопходних информација где одсести и шта посетити, на овом месту можете изнајмити и неки од електричних бицикала са којима ћете осетити све чари рекреативног туризма. Како нам је рекао директор Туристичко – спортске организације Дејан Михаиловић, Крупањ поседује три мапиране стазе – стазу срца, шљиве и малине, као и гљиварску стазу. Све стазе су уређене и представљају и део бициклистичке руте обиласка Крупња, а о томе шта се на њима налази, где можете купити органске производе, видети најлепше видиковце и богато културно – историјско наслеђе писаћемо у наредним текстовима. Шта још нуди сама варош Крупањ? Љубитељи шетње могу уживати и у пешачењу на прелепо уређеним шеталиштима са обе стране Богоштице слушајући умирујуће звуке воде, одморити се у неком од паркова, повести децу на игралиште, али и опробати се у некој спортској дисциплини на многобројним теренима крај шеталишта. Такође, овде се и налази градски базен где се по веома повољним ценама можете расхладити од врелих летњих температура.
Крај терена налази се и велелепна зграда Бибилиотеке „Политика“ који представља задужбину истоименог листа подигнутог у знак захвалности свим мештанима Рађевине. У овом објекту налази се и биоскопска сала, галеријски простор, библиотека и канцеларије Туристичко – спортске организације. Недалеко од ње, налази се и ресторан – музеј „Старо здање“, место где можете обедовати са породицом и пријатељима у прелепом краљевском амбијенту. Сваки кутак овог музеја испуњен је неким комадом намештаја или предмета из прошлости овог места. Тако у једном ћошку могу се видети воштане фигуре обучене у народну ношњу, карактеристичну за Рађевину, девојачка спрема, униформа војника из периода Првог светског рата, канцеларија првог председника општине, ентеријер једне градске породице, соба и одећа краљице Драге Обреновић, краља Милана Обреновића и Петра Карађорђевића, док у осталим кутцима можете видети велики број експоната везаних за прву апотеку, болницу, школу, али и из времена спаљивања Соко Града. У овом музеју упознаћете се и са свим знаменитим људима који су из Крупња или су на неки начин допринели у развоју ове општине.
Већ Вам се допало? А како доћи до Крупња? До Крупња се може доћи веома лако, сопственим аутомобилом или аутобусом. Уколико се одлучите за свој превоз постоји више могућности – магистралним путем од Лознице, од Шапца преко Цера, из Ваљева преко Осечине, из Републике Српске преко Малог Зворника. А колико је удаљен од већих центара? Крупањ је од Новог сада удаљен свега 132 километра, Београда 130, Шапца и Ваљева 60, Крагујевца и Краљева 188, Ужица 138 и Ниша 362 километра.
Шта је следеће? У овом тексту представили смо вам само један мали делић туристичке понуде општине, односно Крупањ као место, а у наредним ћемо вас упознати са свим врстама одмора које Рађевина нуди. У наредним текстовима представићемо вам и неке од грана туризма попут најразвијенијег спортско – рекреативног, сеоског, верског, а доносимо вам и причу о чувеној најдужој пијаци на свету. Сигурни смо да је много разлога за наставите да пратите репортаже које нуди наш портал. Љ. Марковић