САСТАНАК СТРУЧНО-ОПЕРАТИВНОГ ТИМА ГРАДА

Поводом тренуте ситуације са болешћу афричке куге свиња на територији Републике Србије, дана 30.06.2023. године у просторијама Градске куће Града Сремска Митровица одржан је састанак стручно-оперативног тима за заштиту и спасавање од епизоотија.

Ситауција у Сремском Управном округу је под контролом и нема појаве случаја а према подацима Управе за ветерину, ветеринарске инспекције на територији Сремског округа.

Састанак је сазван ради дефинисања превентивних мера за спречавање појаве заразе у наредном периоду, изјавила је Емина Милакара шеф ветеринарске инспекције.

Чланови стручно – оперативног тима упутили су апел сточарима и узгајивачима свиња да у наредном периоду на својим газдинствима и фармама појачају биосигурносне мере, као и да омогуће спровођење мера попут редовне дезинфекције објеката у коме бораве свиње, избегавају пашно држање свиња, сваку промену здравственог стања животиња, нагло угинуће пријаве надлежном ветеринару, а уколико су у могућности да поставе дезбаријере на улазу у своја газдинства, објекте.

Такође упућен је апел на важности обележавања и регистрацији животиња.
Планом заштите и спасавања за Град Сремска Митровица јасно су предвиђене и прописане процедуре заделовање свих субјеката који учествују у систему заштите и спасавања од епизоотија.