Садња нових кестена у Железничкој улици у Руми

Рума ће у наредним данима постати богатија за 140 нових садница кестена које ће бити посађене дуж Железничке улице, у којој се већ сада налази алеја кестена, која ову улицу чини препознатљивом. Почетку садње присуствовала је и председница Општине Рума Александра Ћирић која језаједно са директорком „Комуналца“ посадила неколико кестена.

„Ја сам већ неколико пута најављивала да ћемо ми више пажње посветити нашој прелепој Алеји. Као што сам и обећала још с пролећа јП „Комуналац“ је кренуло у ситематско лечење оболелих садница, правилно орезивање постојећих садница и већ тада смо уочили где треба нове саднице засадити, односно алеју зановити новим садницама.“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

У Железничкој улици је у питању садња садница старих неколико година, тако да се очекује да се све приме и да већ од пролећа допринесу лепшем изледу једне од најлепших и најзеленијих улица у Руми.

„Вама је познато да је Румска Алеја препознатљив део Руме и могу да кажем да су неки кестени у овој улици стари и преко стотину година. Значи дошло је време када размишљамо да подмладимо улицу, да уклонимо оболела стабла и да орежемо правилно. 140 стабала кестена ћемо посадити у румској алеји, а морам да напоменем да то није све – ове године смо преко хиљаду стаабала посадили у Борковцу и да садимо преко 3000 садница на путу Рума – Путинци и део пута Жарковац – Добродолско језеро“, рекао је Драган Панић, директор ЈП „Комуналац“.

У Комуналцу истичу да се на озелењавању града ради током читаве године, а да сада временске прилике иду на руку, те да има још времена за садњу нових стабала.

Како је рекао посађено је преко четири и по хиљаде нових стабала, што је према његовом мишљењу велик број садница који ће значајно обогатити Руму зеленилом, уз све оне бенефите које садња дрвећа доноси попут нижих температура лети, мањег аерозгађаења, смањења ерозије, буке и бочних удара ветра.