РУ: Милисав Живановић из Врдника (21) победник пливања за Часни крст (ФОТО)

Традиционално, на Богојављење широм Срема организована су пливања за Часни крст, а по 11. пут пливање је одржано у Руми на Борковачком језеру.

Након што је млада Румљанка Нађа Боровић интонирала химну, свештенство Српске православне цркве вршило је обред освештавања воде уз давање благослова свим учецницима, а било их је као никада до сада 76 – оро.

Пливало се 33 метра, а први је до Часног крста допливао 21 годишњи Милисав Живановић из Врдника.

„Данас ми је један од најлепших дана то ми је увек била жеља да допливам до Часног крста, ранијих година ми је увек био на дохват руке, али није било прилика да га узмем. Ове године сам успео са вером у Бога. Учествујем од своје неке 16. године следећег месеца пуним 21 годину, већ сигурно 4-5 година учествујем“, рекао је победник пливања за Часни крст Милисав Живановић.

Награду је победнику уручила председница Општине Рума Александра Ћирић, која је том приликом истакла да је Општина Рума покровитељ манифестације, чиме показује да поштује традицију и обичаје народа.

„Једна лепа манифестација већ  11. годину за редом наша православна црквена општина ово организује под покровитељством општине Ово је један редак пример да општина учествује са свим својим установама  спортским, Цр крстом  у садејству са нашом црквом. Ово је рекордан број учесника ове године лули смо 76 учесника и ово је леп начин да покажемо како ми као одговорна локална самоуправа поштујемо наше обичаје и традицију колико негујемо нашу  богату културну баштину, чувамо своју веру и на достајан начин показујемо веру и нашу побожност. Свим учесницима и грађанима који су се овде окупили желим да се пре свега захвалим на исказивању вере, на храбрости и одважности коју су данас показали пливајући за Часни крст. Ово је заиста најбољи начин да данас  прославимо овај велики верски празник наравно уз тардиционални поздрав „Бог се јави“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Учесници су били из махом Румљани, али и из околних општина, свих узраста, док је намлађа учесница имала тек четири године. Организатори Богојављенског пливања у Руми били су Спортски савез Општине Рума и Српска православна црквена Општина Рума уз подршку Туристичке организациије Општине Рума.