Рума и Шид добили средства из Фонда за међуопштинску сарадњу

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић потписао је данас у Тршићу уговоре о додели средстава из Фонда за међуопштинску сарадњу са представницима градова Београд, Ниш, Лозница и Лесковац и општина Рума и Шид, као водећих партнера на пројектима.

Мартиновић је истакао да градови и општине данас препознају да је механизам међуопштинског партнерства у духу реформе јавне управе и њене трансформације у сервис грађана и привреде, као и да им удруживање омогућава да боље одговарају на потребе својих заједница.

Нагласивши да ће Министарство државне управе и локалне самоуправе наставити да подржава међуопштинско партнерство, Мартиновић је захвалио Швајцарској Канцеларији за сарадњу на драгоценој подршци коју пружа у циљу унапређења функционисања и рада локалних самоуправа, те додао да досадашња добра сарадња са Владом Швајцарске значи да Србија у овим тешким временима и те како има пријатеље у Европи. Како је навео, синергија државне управе, јединица локалне самоуправе и међународних партнера доприноси побољшању услова живота грађана и уједначеном развоју свих градова и општина, што и јесте циљ политике председника Републике Александра Вучића и Владе Србије.

„Истакао бих да сам изузетно задовољан, а сигуран сам да такво мишљење деле и моје колеге из градова Београда, Ниша, Лесковца и општина Руме и Шида, подршком коју добијамо како од председника Републике, Владе, Министарства за државну управу и локалну самоуправу, тако и оном коју добијамо од  Канцеларије Владе Швајцарске за подршку и сарадњу. Споразум који смо данас потписали је још један корак напред у пружању пуне подршке за подизање нивоа сарадње кроз благовремене процене ризика,  у сливу одређених река, у примеру Лознице то је река Дрина, којој гравитира још десет локалних самоуправа, од Богатића, Лознице, Малог Зворника, Крупња, Љубовије, Бајине Баште, Нове Вароши, Пријепоља, Сјенице и  Прибоја. Ми смо сада боље повезани и у ситуацији смо  да у сваком тренутку можемо предвидети  и реаговати предузимајући одређене мере, пре свега на плану заштите становништва, људи, имовине и свега  другог у тим ситуацијама. Дакле, ово је један важан тренутак и средства која су опредељена за ове сврхе биће употребљена, пре свега, за даљу едукацију свих који су непосредно везани за обављање ових послова“, изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић.

Шеф Одељења за добро управљање Владе Швајцарске Мелина Папагеоргиу Триполини навела је да Швајцарска подржава локалне самоуправе у Србији више од 15 година. У последњих осам година развили смо снажно партнерство са Министарством државне управе и локалне самоуправе са истим циљем, да реформишемо локалне самоуправе у модерне и демократске институције способне да пруже квалитетне услуге својим грађанима, истакла је она.

Фонд за међуопштинску сарадњу успостављен је 2019. године у оквиру Прве фазе подршке Швајцарске Владе за реформу јавне управе и система локалне самоуправе, из којег је до сада додељено више од 320.870,00 швајцарских франака, чиме је подржано 16 пројеката, односно 53 међуопштинска партнерства. Јавним позивом, спроведеним 2022. године, у оквиру пројекта Локална самоуправа за 21. век, опредељено је скоро 94 хиљаде швајцарских франака у циљу унапређења постојећих и успостављања нових међуопштинских сарадњи. Пројектима који се спроводе унапређују се зоохигијена и комуналне делатности, рад правобранилаштва, водоснабдевање, енергетска ефикасност у јавној расвети, а пружа се и подршка локалном становништву кроз успостављање заједничке канцеларије локалног омбудсмана и специфичног сервиса намењеног слепим и слабовидим особама за приступ информацијама.