Рума домаћин међународног сусрета на тему дијализе и трансплантације органа

Данас је у Руми одржан први међународни сусрет на тему дијализе и трансплантације органа под слоганом „Још си ми драг“ у оквиру националне кампање у вези са промоцијом донирања органа. Подаци кажу да тренутно око две хиљаде људи чека на трансплантацију органа. Један од њих је и Звонко Варађанин из Кикинде који већ дуже времена чека на позив.

„На трансплантацију чекам 12 година, имао сам више позива, али ни једном није одговарало“, каже  Звонко  из Кикинде.

У Срему постоји Удружење бубрежних инвалида са седиштем у Сремској Митровици, која поред Старе Пазове, и представља један од центара дијализе у Срему са 35 апарата који се користе.

„Дијализа у Митровици покрива цео Срем. До пре пар година смо имали 176 пацијената али се отварањем дијализе у старојПазови где еј отишло двадесетк пацијената, тај број се наравно смањио. У том тренутку смо успели да остваримо стандарде дијализе, пошто по стандардима дијализа може да се ради само у две смене пацијената, и две смене сестара, а овако смо ми радили у три смене, просто због броја“, каже Виолета Србљанин, заменица председника Удружења бубрежних инвалида Сремска Митровица.

Овај важан скуп еминентних стручњака на почетку је поздравила и председница Општине Рума која је представила и начине на које општина помаже овим људима.

„На нашој територији имамо 30 пацијената који свакодневно или три пута недељно иду на дијализу у Сремску Миторвицу. Подсетила бих и да је Рума Дому здравља донирала санитетско возило за пацијенте који иду на дијализу . Срећни смо што је успела транасплантација органа Лазару Чолићу из Малих Радинаца“, рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Била је ово прилика и да се размене искуства у раду како међу појединцима, тако и међу институцијама из земаља региона.

„Наша искуства су јако добра јер ми више од 20 година радимо на томе и Словенија трансплант је јавна иснтитуција која одговара за трансплантацију“, истакла је Даница Осац, специјалиста анестезиологије, директор „Словенија транспланта“.

Иначе, Србија више није у Еуротранспланту, због недовољне активности, што је помало и нелогично с обзиром да је прва трансплантација у Србији урађена пре тачно 50 година. У србији се трансплантирају бубрези, срце, јетра, а циљ је да се крене и са трансплантацијом плућа.

Статистика показује да је много већа могућност да ће некоме орган затребати него да ће бити давалац органа. Циљ је да се успостави систем који ће омогућити да се трансплантације обављају у Србији, а не да пацијенти иду на скупа лечења у иностранство.