ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ Петар И. Којић: СВИТАЊА КРАЈ РЕКЕ

Синоћ  је у румској читаоници представљена књига путописа „Свитања крај реке“ Петра Којића.

Након што је директор Дамир Васиљевић Тоскић поздравио све присутне, аутор нас је, заједно са својим пријатељем Драганом Магловим, упознао са временом које је претходило и утицало на стварање овако емотивне и надахнуте књиге.

Вече је употпуњено уметничким програмом. Имали смо прилику да чујемо беочински хор „Никола Ћириловић Ћира“ у оквиру КУД-а „Бриле“.

Подршку аутору вечерас је пружила и супруга Евгенија Којић пратећи музички део програма на клавиру и диригујући хором.

Петар Којић је професор књижевности, ђакон СПЦ, оперски и концертни певач и диригент. Рођен у Бачком Петровом Селу 1956. год. Основну школу и гимназију завршио у Руми. Студирао је компаративну књижевност и упоредо Богословски факултет. Hаступао је на многим музичким сценама у земљи и иностранству (Италији, Аустрији, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Грчкој, Румунији, Белорусији, Украјини, Русији, као и у земљама бивше Југославије). Као солиста је наступао са Хором Епархије сремске из Черевића, и у неколико места у Русији.
Као професор предавао је српски језик и књижевност у најстаријој Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, у којој је и две године вршио дужност директора.

СВИТАЊА КРАЈ РЕКЕ
„Све је у овој књизи доживљено и остало у сећању. Савремени човек је нестрпљив и све више се оправдава како нема времена за читање, поготово дужих текстова. Зато су ова казивања подељена и не морају да се читају редом. Можете да почнете из средине, с краја или почетка, мада поглавља која носе имена река представљају неку целину и јављају се неким редом како сам их упознавао у животу. Срећан вам пут по земљама које ћете обилазити читајући ову књигу.“