Почела контрола техничке исправности трактора

Почела је контрола техничке исправности трактора у оним предузећима која за то имају овлашћење. То је обевза коју власници трактора морају урадити сваке године, како би без проблема били учесници у саобраћају.

Без потврде о извршеном техничком прегледу исправности трактора не важи ни налепница о трајној регистрацији, и такав трактор не може у саобраћај. Ових дана контрола техничке исправности трактора почела је и у Ауто мото клубу Рума.

Драгана Стојисављевић директорица Ауто мото клуба Рума каже да контролу техничке исправности трактора власници могу обавити до краја маја, што представља њихову законску обавезу. Уколико се то не уради сматра се да трактор није регистрован без обзира што има трајну налепницу. Технички преглед се обавља на полигону у предузећима која за то имају овлашћење.

Велики број саобраћајних незгода изазвали су возачи трактора, највише због техничке неисправности. Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја у периоду од 1997. до 2021. године догодило се 27 хиљада саобраћајних незгода са тракторима у којима је погинуло 1637 особа. Да би се ово избегло потребно је редовно обављати технички преглед, а законска решења омогућавају да се то обави код свих трактора.

 

Такође, трактори морају имати и кабину или заштитни рам, за шта је држава обезбедила и субвенције. Рок за постављање рамова је продужен до краја 2025. године, а према неким проценама у нашој земљи је без заштитног рама тренутно близу 100.000 трактора.

Златко Марковиновић