Поскупљење грејања у Сремској Митровици

Митровчане који су прикључени на даљински систем грејања већ наредног месеца чека повећање цена. Физичким лицима који плаћају по потрошњи, грејање ће поскупети 10,62 одсто, док ће по метру квадратном цена бити већа за 5,9 одсто. На фиксном делу цене, корекција је извршена за 3,5 одсто.

Како је истакао директор ЈКП „Топлификација“ Сремска Митровица, Славко Сладојевић, увећани су рачуни које ово митровачко предузеће плаћа за услуге ЕПС-а и Срем гаса.

“Ми смо у јануару месецу добили рачун од Енергане и Срем гаса који су у просеку били увећани за око 10,5 %. Пошто је нашим Програмом пословања предвиђено даако цена гаса- енергента поскупи преко 5%, ми једноставно морамо тада да коригујемо цену и ми смо били принуђени да то урадимо, из разлога што смо у прва два месеца остварили губитак од 23,5 милиона. Да би то предупредили били смо принуђени да коригујемо цену.”

Сладојевић је додао и то да је цена грејања мењана и у новембру прошле године, а очекује се још једна корекција у мају.

“Ми смо цене мењали 1. јанура 2019. године и од тад није цена мењана до новембра прошле године, кад је било стабилно тржиште енергената. То је један од најтежих делова посла који ја обављам.”

Када је у питању снабдевеност енергентима, „Топлификација“ има довољно енергената до краја грејне сезоне, која званично траје до 15. априла, али ако временске прилике буду неповољне, грејна сезона ће бити продужена.