Беочин: Отворена 46. Смотра аматерских позоришта Срема

Председница општине Беочин Биљана Јанковић отворила је синоћ 6. по реду Смотру аматерских позоришта Срема која се ове године одржава у Културном центру општине Беочин од 19. до 26. априла.

Наглашавајући значај афирмације аматерског позоришта председница Јанковић осврнула се и на дугу традицију фестивала и његов значај за Беочин као место које је од 1974. године највише пута било домаћин „Смотре“.

„Захваљујући преданом раду нашег аматерског позоришта које постоји у оквиру културно-уметничког друштва „Бриле“, Беочин је данас поносан на традицију и пријатељске везе које су успостављене са другим градовима и местима у Срему. Смотра као фестивал који уједињује лепоту и креативност позоришне уметности али и љубав и ентузијазам организатора, глумаца и редитеља, на најбољи начин излази у сусрет публици која ће у наредним данима уживати код нас у Беочину у јединственом позоришном доживљају. Ово је велика част за нашу општину али и одговорност за Културни центар за који сам сигурна да ће у наредним данима бити најбољи домаћин фестивала.“, истакла је Јанковић.

На свечаном отварању Смотре присутне је поздравила директорка Културног центра Ивана Бранков која је у име организатора указала на чињеницу да овај позоришни фестивал најбоље показује да позоришна уметност снажно помера границе као и на то да је аматеризам успео да досегне професионални израз чему беочинска публика верно сведочи.

Председник Управног одбора КУД „Бриле“ и заменик начелнице Општинске управе Секула Петровић је у свом обраћању изразио задовољство што је Беочин и ове године место добрих позоришних сусрета и присутнима је представио изложбу „Art & Fact“ као део пратећег програма овогодишњег фестивала. Ова изложба настала је из богатог фундуса глумачког ансамбла беочинског КУД-а и представља ретроспективни омаж дугогодишњем учешћу наших глумаца у претходним Смотрама.

Присутнима се обратио и секретар Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине Сава Мучибабић који се захвалио организаторима на гостопримству нагласивши да је Беочин још једном оправдано понео титулу престонице позоришног стваралаштва Срема.

46. Смотра аматерских позоришта Срема отворена је представом Јордана Цветановића „Терапија“ која је у режији Секуле Петровића и изведби глумачког ансамбла КУД „Бриле“ из Беочина, већ освојила срца домаће публике.

Жири публике који чине Недељка Пацек, Славица Нићифоровић и Карло Шетало наградили су у овој вечери Ратку Дулић као најбољу глумицу и Дејана Уцмана као најбољег глумца.

Након извођења „Терапије“ уследио је и традиционални разговор глумачке екипе са публиком чији је модератор био Владимир Рис.

Селектор овогодишње „Смотре“ је позоришни редитељ Милан Белегишанин а у наредним данима публика ће имати прилику да у оквиру програма погледа још 7 позоришних остварења која нам долазе из Инђије, Руме, Старе Пазове, Сремске Митровице, Сурдука и Пећинаца.

Организатор фестивала је Културни центар општине Беочин а генерални покровитељ манифестације је Општина Беочин.

фото: Исмет Адемовски