Олакшана процедура за добијање статуса енергетски угроженог купца

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изразила је данас очекивање да ће, након доношења нове Уредбе о енергетски угроженом купцу, бити утростручен број оних који због олакшане процедуре и проширених листи могу да остваре тај статус.

Ђедовић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, навела да је раније у просеку приближно 68.000 најсиромашнијих грађана користило олакшице за струју и гас, а да се очекује да ће тај број бити три пута већи пошто је процедура поједностављена, укључено је даљинско грејање и проширена листа оних који могу да остваре олакшице.

Она је рекла да је за ову годину издвојено четири милијарде динара за ову намену, прецизиравши да је у јануару повластице добило 55.000 најугроженијих грађана, а да је у фебруару за 7.000 био већи број корисника у односу на претходни месец.

Министарка је истакла да је то и даље недовољан број с обзиром на то да је обезбеђен новац који би покрио 190.000 корисника, при чему је упутила апел локалним самоуправама да помогну грађанима да остваре поменути статус јер је процедура једноставна.

Према њеним речима, проширен је критеријум за остваривање статуса угроженог купца, тако да могу да се пријаве и грађани са већим примањима и сеоска домаћинства.

Ђедовић је предочила да је у Београду поднето приближно 2.000 захтева, а из локалних самоуправа највише их је из Новог Пазара, Сомбора, Ужица, Врања, Лесковца и Лознице.

Она је нагласила да Министарство, у сарадњи са локалним самоуправама, наставља са субвенцијама за енергетску ефикасност, као и да је до сада тај програм спроведен на 20.000 домаћинстава, где је уложено приближно 2,6 милијарди динара.

Министарка је указала на то да је обезбеђено додатних 70 милиона евра и да ће нови јавни позив бити објављен пре краја лета.

Извор/ Влада Србије