Одржан фестивал беседништва у Сремској Митровици

Фестивал беседништва „СИРМИУМ ЛУX ВЕРБИ – СИРМИЈУМ СВЕТЛОСТ РЕЧИ” одржан је протеклог викенда у Позоришту „Добрица Милутиновић” у Сремској Митровици. Фестивал, са традицијом дугом 31. годину, окупио је велики број љубитеља лепе речи, а лајтмотив овогодишњег Фестивала био је ламент над 7950 жртава, као осам деценија сећања на недужно пострадале становнике Срема.

Тринаест беседника такмичило се у две категорије: ауторској беседи и интерпретацији, а њихово умеће оцењивало је Беседничко судско веће у саставу: глумица Андријана Виденовић, адвокат Зоран Левајац и адвокат и књижевница Оливера Јелкић.

Организатор Фестивала је Установа за неговање културе Срем, а покровитељи манифестације су Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Град Сремска Митровица.

Сви учесници добили су Захвалнице, а победници вредне награде. У ревијалном делу програма учествовала су четири беседника, а у музичком делу Група „Врело”.

У уметничком програму наступиле су глумице Театра „Гартел”, уз глумицу Душанку Анојчић, глумци Владимир Балашћак и Јелена Јанковић, као и победници Фестивала беседништва осуђених лица.