Обука за помоћ приликом срчаног застоја

Седам од десет срчаних застоја деси се ван болница, тј у свакодневним животним околностима на улици, у кући, на послу и то је податак који значи да је неопходна едикација како помоћи особи са срчаним застојем, рчено је на данашњој обуци спортских раника у Руми, коју је држао стручни тим Црвеног крста Србије у оквиру кампање Живот у твојим рукама, чији циљ је да обучи што већи број грађана како да помогну приликом наглог срчаног застоја.

 

„Када говоримо о спортистима заправо оно што је нажалост показатељ јесте да се све чешће на спортским борилиштима дешава срчани застој. Било је случајева када помоћ није могла да спасе живот, али сетимо се само данског фудбалера Ериксена који је пре неколико година нас протском терену добио срчани застој, он је спашен и поново је на спортском борилишту. Дакле веома је значајно да се како ми то зовемо у златном стандарду, у прва три минута пружи помоћ и започне са мерама оживљавања“, рекао је Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије.

Будући да је нагли срчани застој све чешћи код врхунских спортиста, кампања је започела концентрацијом на ову специфичну групу. Промотери су, стога, наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други.

„Наш циљ је да негде на хиљаду становника у РС што је негде око 6000-7000 људи обучимо за овај специфичан вид ванболничке прве помоћи“, каже Миладиновић.

Мото поменуте кампање је: Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како.

Кампања се спроводи у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије под покровитељством Министарства здравља.