Нов начин организације градског и приградског саобраћаја у Руми

На подручју румске општине градски и приградски превоз убудуће ће бити другачије организован у односу на досадашњу праксу.

Према одлукама које су усвојили одборници на јучерашњем заседању Скупштине Општине Рума, аутобуси ће се заустављати на укупно 33 стајалишта у граду, а на некима од њих ће стајати и приградски аутобуси.

„Направили смо једну стратегију да покушамо нешто што до сада није било, односно, био је један покушај 2008. Године, али кратко је трајало није се никада приступило реализацији, а то је да обезбедимо две кружне линије за градски саобраћај, којом ћемо обухватити сва најфреквентнија насеља у Општини Рума. У том смислу смо одредили стајалишта, обележили та стајалишта, пратићемо реализацију тог програма“, објаснио је након седнице Скупштине Општине Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

 

Када су у питању села, По једно стајалиште имају Мали Радинци, Жарковац, Доњи Петровци, Павловци, по два Стејановци, Грабовци, Витојевци, Хртковци, Никинци, по три Вогањ, Добринци, Платичево, по четири Путинци, Буђановци, Краљевци, Кленак, док ће по једно стајалиште бити и у Ерему и на Фишеровом салашу.

„Градски превоз ће бити јефтин и доступан грађанима, како се програм буде реализовао пратићемо како функционише – да ли постоје потребе да се изврше неке измене. Обележили смо стајалишта и ми ћемо са реализацијом програма та стајалишта и уредити и мислимо да ће грађани добити оно што су желели. Ми смо имали позиве грађана који су заиста годинама тражили да се реши питање градског саобраћаја због проблема које смо имали и са аутобуском станицом и све оно што је пратило. Изградњом аутобуске станице ми смо на путу да тај проблем решимо тако што ћемо обезбедити у свим деловима града редовне линије које ће имати утврђени и редован полазак“, каже Ковачевић. 

Превоз је осмишљен тако да ће грађани аутобусом моћи да оду и до базена Борковац, и до Геронтолошког центра, као и до Брега, железничке станице или нове аутобуске станице.

Превоз је поверен приватном предузећу „Мастер бус“ доо из Руме,  а према речима Ковчевића, постоје уверавања да би овај превозник у скорије време могао и да пређе на еколошки прихватљивије енергенте.

Весна Самарџија