Ново санитетско возило и ултразвучни апарат за румски Дом здравља

Дом здравља Рума од данас је богатији за једно санитетско возило у потпуности опремљено и за један ултразвучни апарат последње генерације. У питању је донација Општине Рума Дому здравља, како би ова установа што боље и квалитетније могла да пружи своје услуге пацијентима са подручја читаве румске општине.

До сада је интернистичка служба радила на апарату старом око 15 година, а према речима докторке Данијеле Шатлан Ранковић, нови апарат има много бољу слику и резолуцију, чиме се омогућава квалитетније мерење.

„За један ултразвучни преглед вама је потребно око пола сата, ту има гомила мерења. Срце је једини орган који се покреће и када радимо ултразвук срца, ми меримо брзине на свим срчаним залисцима. И онда ми када завршимо преглед и рад са пацијентима, онда на крају смене радимоултразвучне прегледе редовно заказаних пацијената а такође имамо и термине за пацијенте којима је из неког разлога индиковано да се уради УЗ преглед и да га носе у Каменицу, на Дедиње, затим онколошки пацијенти за преоперативну припрему, радим уколико сматрам да је нека хитна интервенција, често пацијенти дођу па имају бол у грудима, гуше се, тако да апарат може да се примењује свуда“, рекла је Данијела Шатлан Ранковић, специјалиста интерне медицине у Дому здравља Рума.

Поводом донације у виду санитетског возила и новог ултразвучног апарата, Дом здравља је данас посетила председница Општине Рума Александра Ћирић, која је том приликом навела да је у циљу побољашња услова рада, али прегледа пацијената и пружања терапија Општина одлучила да определи средства за набавку опреме, мобилијара, уређење простора Дома здравља.

„Тај апарат им је заиста био потребан и неопходан у даљем лечењу кардиолошких болести тако и осталих малигних болести, дакле снимања на овом апарату су неопходна како би се установио ток болести и даље лечење и упућивање у друге центре на даље лечење. Поред тога Општина је обезбедила и други мобилијар – неопхдну компјутерску и рачунарску опрему, штампаче, столове и столице и почели смо да обнављамо столице на дечијем одељењу, а потом и на другим одељењима“, навела је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Председница је подсетила да је Општина Рума током ове године већ купила једно санитетско возило за дијализу, а на крају је обишла и службу хитне помоћи где је најавила улагања у уређење овог одељења у виду кречења, замене плочица и набавке нових врата, док ће се према њеним речима наредне године такође наставити улагање у Дом здравља и то по одељењима.