МУП: У случају земљотреса не паничите и останите прибрани

Министарство унутрашњих послова Србије објавило је након данашњег земљотреса у Румунији, а који се осетио и у Србији, упутства у којима саветују грађане како да поступају у случају земљотреса.

У упутству наводе да је најважније не паничити, као и да је потребно склупчати се на поду и заштитити главу.

Уколико се нађете унутар куће, потребно је пронаћи заклон на безбедним местима попут довратница, носећих зидова или испод столова, поручује МУП.

“Удаљите се од стакла, прозора, спољних зидова и врата. Не излазите на терасу или балкон. Одмах искључите све изворе електричне енергије, гаса или воде“, саветује МУП.

А уколико се нађете на отвореном, МУП саветује да се склоните од расвете и електричних каблова.

“Водите рачуна о објектима који могу пасти на вас, као што су димњаци, црепови са крова, сломљено прозорско стакло и слично“, стоји у упутству.

Ако се нађете под рушевинама, покријте уста марамицом или тканином, наводи МУП и додаје: „Ударајте о цев или зид, како би спасилачки тимови могли да вас пронађу“.

„Ако се нађете у возилу у покрету, зауставите се ако вам безбедност саобраћаја дозвољава. Избегавајте заустављање у близини града, дрвећа, надвожњака или електричних каблова“, наводи се у упутствима објављеним на страници МУП-а на Фејсбуку.

“Останите мирни и присебни и не дозволите да вас обузме паника. Будите свесни да су неки земљотреси само почетни и да убрзо може уследити следећи, јачи потрес“, наводи се у упутству.