Министар Лончар у посети Руми: Обећао нову опрему и нове специјализације, могуће враћање породилишта?

Приликом данашње посете румском Дому здравља министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће Министарство учинити што може како би се побољшала здравствена услуга грађанима Руме, а то се пре свега, како је прецизирао односи на ОРЛ одељење и Офалмолошку службу за које је обећао да ће бити набављена неопходна опрема како би специјалисти могли квалитетно да раде.
„Служба радиологије мора под хитно да се појача и да сад у октобру већ дамо две специјализације и запослеимо два лекара за радиологију јер имају одличан мамограф, рентген, УЗ. Стварно не би било у реду да то не буде искоришћено. Договорили смо се и за једну специјализацију за гинекологију да појачамо да она има довољно капацитета да уради све што је потребно за жене  које долазе  и гравитирају овом Дому здравља.“, рекао је Лончар.
Директорка Дома здравља је истакла добру сарадњу са локалном самоуправом, али и покрајинским и републичким министарством, захваљујући чему је ова здравствена установа успела да занови опрему.
„Из буџета локалне самоуправе издвојена су средства за куповину дигиталног ортопана, два ултразвучна апарата за службу интерне медицине и гинекологије, реновинара је служба дечијег одељења за боелсну децу, а у току су радови на реконструкцији три стоматолошке ординације које ће добити нову стоматолошку столицу и пратећу опрему“, рекла је Јелена Стојанац Мрачевић, директор Дома здравља Рума.
Директорка је најавила и наставак радова на дечијем одељењу за здраву децу. Председница Општине Рума Александра Ћирић Бошковић је након радног статанка изјавила да је министру предочено реално стање, као и да ће опшина наставити са улагањима у здравство, не само у граду, већ и у селима.
„Поред ове зграде у Руми ми ћемо у наредном периоду изградити нову амбуланту у Хртковцима и обновити амбуланте у селима где су оне дотрајале, као што су Краљевци, Добринци и Буђановци. Оно што је до нас ми ћемо максимално улагати у фокус наше сфере у интересу здравствене заштите свих наших грађана као што је то до сада и била пракса“,  изајвила је Алескандра Ћирић Бошковић, председница Општине Рума.
Општина је у претходном периоду инвестирала у Дом здравља око сто милиона динара, подсетила је председница Општине, а на састанку је било речи и о враћању породилишта у Руму.
„Чуо сам да има људи који би желели да се врати породилиште у ДЗ. Ја могу да кажем да ћемо урадити анализу и изаћи ћемо пред грађане који је то број жена које се одавде порађају и да и сами грађани виде да ли је то исплативо или не, знаћемо тачан број жена одавде које се породи и да ли је то оправдано да све те људе додатно ангажујемо да раде и дежурају“, рекао Златибор Лончар, министар здравља.
Када су у питању лекари специјалисти, министар је рекао да ће покушати да се реше ситуације везане за кардиолога који иде у пензију, а специјализант не стиже да га замени, као и да ће се за Одељење педијатрије размотрити могућност да долазе педијатри из Новог Сада или Београда неколико пута седмично. Такође како је навео осим специјализације за гинекологију, биће одобрена и једна специјализација за медицину рада.

Весна Самарџија