Изложба шешира у Великом холу КЦ у Руми

У румском Културном центру траје гостујућа изложба Музеја Војводине „Шешири из колекције музеја Војводине“ ауторке Милкице Поповић, а организатор ове изложбе је Завичајни музеј Рума. Изложба је постављена у Великом холу Културног центра јер су у току обимни радови на реконструкцији Завичајног музеја у Руми
„То је изложба о шеширима мушким женским и дечијим, најстарији шешир потиче с краја 19. века а остали потичу из прве половине 20 века приказани су зимски и летњи зомски су израђени од чоје, филца, зечије длаке, док су летњи од свиле, памука, сламе и чипке и украшени су разним детаљима, најчешће су то машне сатенске или од рипса, једно време је било популарно и перје, као и вештачко цвеће“, каже Милкица Поповић, ауторка изложбе и музејска саветница Музеја Војводине. 
У оквиру изложбе приказан је и дечији шешир купљен у Паризу 1925. у модној кући Коко Шанел за једну девојчицу из Новог Кнежевца, као и цилиндар из Париза, рађен од црне зечије длаке који је сачуна чак и са кутијом и четком  од црвеног плиша. Отварању изложбе присуствовала је и председница Општине Рума.
„Ово је веома лепа и значајна изложба и част је сарађивати са Музејом Војводине. Ова изложба говори о једном прошлом, грађанском времену и духу, Рума је некад и била место са грађанским духом где је постојао велики број заната, између осталог и шеширџија“, изјавила је Александра Ћирић, преседница Општине Рума. 
Шешири потичу с краја 18. века а касније постају део грађанског одевања и они су статусни симбол грађанског сталежа. Њихова арзноврсност у материјалу и облику се мењала из сезоне у сезону а модне трендове су диктиорали познати дизајнери.из Париза, а преко Беча и Пеште најчешће путем модних листова стизали су у Војводину. У збиркама Музеја Војводине чувају се те новине, које посетиоци такође могу да виде у оквиру изложбе у Руми.