Изложба грађанских шешира Војводине из 19. и 20. века

У петак, 10. Фебруара са почетком у 18 часова у великом холу Културног центра у Руми биће отворена изложба „Шешири из колекције Музеја Војводине“, ауторке Милкице Поповић. У питању је гостујућа изложба која ће бити отворена до 3. марта.

„Ми смо тражили од колега из Музеја Војводине да изложимо нешто репрезентативно из њихове збирке и то су заиста занимљиви шешири, реч је о дамским шеширима , то је крај 19. и почетак 20. Века. Значи оригинални артефакти из њиховог музеја и због ове наше сутуације наравно да ће у културном центру бити отворена 10. марта и трајаће две недеље“, рекла је Снежана Јанковић, виши кустос Завичајног музеја Војводине.

Шешири какве данас познајемо појавили су се крајем 18. века, а са њима током 19. и 20. Века и занати модискиње – машамоде и шеширџије. Модни трендови из Париза преко Беча и Будимпеше стизали су и у Војводину захваљујући модним листовима.

„То је нека да кажем висока мода од Коко Шанел па до ових обичних шешира који су ношени као што знате крајем 19. И почетком 20. Века. Жене су обично носиле шешире или мараме. Ове да кажем из грађанског слоја су имале посебно креиране од познатих креатора или оно што су куповале од занатлија тадашњих“, каже Јанковић. 

Посетиоци ће имати прилику да виде око 40 шешира који се чувају у збирци Грађанска ношња у Музеју Војводине, а такође биће изложено и неколико модних листова с краја 19.века.