Иванишевић у посети Беочину – са председницом Општине и кључним туристичким актерима о унапређењу туристичке инфраструктуре

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић боравио је у радној посети Беочину, где се састао са председницом Општине Биљаном Јанковић, са којом је разговарао о сарадњи Секретаријата и те локалне самоуправе у наредном периоду, те о њиховим потребама и проблемима, али и капиталним пројектима у областима привреде, туризма и запошљавања.

Према речима секретара Иванишевића, савремени туризам подразумева понуду свих потенцијала свакоме, при чему ће туриста изабрати оно што га интересује. Он је подсетио да је протекле године основана нова туристичка организација у општини Беочин, те да се и у текућој години наставља са тим процесом у свим општинама где постоји потреба да се што је могуће целисходније представе сви потенцијали једне микродестинације.

„Општина Беочин је једна од општина са највећим потенцијалом, ту су и Дунав и Фрушка гора, тако да је са локалном самоуправом прошле године основана и Туристичка организација, што је веома значајно”, рекао је Иванишевић, додавши да је са председницом Општине разговарао и о пројектима за развој туризма које у будућности Беочин жели да кандидује код Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, почев од уређења приобаља, све до туристичког инфо-центра.

„Тежиште рада Секретаријата у наредном периоду базираће се на подизању туристичких капацитета и туристичке инфраструктуре, на бржем и ефикаснијем пласирању средстава крајњим корисницима и раду са туристичким организацијама. Данас смо гости у локалној самоуправи и Туристичкој организацији Беочина, а уз представнике Туристичке организације Војводине, Националног парка и туристичких организација са Фрушке горе разматрана је, између осталог, и идеја о популаризацији манифестација, превасходно ’Tour de Fruška’, која ће бити одржана у мају и септембру, потом јесењег ‘Walk ‘n’ Wine’, а са друге стране наглашена је и важност улагања у Фрушку гору, као један од бисера туризма у Војводини и читавој земљи“, истакао је покрајински секретар и додао да су пројекти о којима је било речи и „Зелена стаза“ за бициклисте и пешаке од Петроварадина до Беочина, те адаптација инфо-центра, односно визиторског центра на Фрушкој гори, који је годинама без адекватне функције.

Према речима председнице Општине Биљане Јанковић, наредни кораци су усмерени ка ефикаснијој сарадњи са Секретаријатом, како на реализацији капиталних пројеката општине, тако и на подршци манифестацијама, попут „Баношторских дана грожђа”, који имају дугу традицију.

„Општина Беочин је на одличном месту, на додиру Фрушке горе и Дунава. Уз то, имамо и културну баштину, уз манастире Раковац и Беочин, које посети велики број туриста сваке године”, рекла је Јанковићева.

Приликом посете Беочину, одржан је и радни састанак са кључним актерима у туризму Фрушке горе, односно са Туристичком организацијом Војводине и локалним туристичким организацијама, при чему су разматране могућности за сарадњу тих  организација, посебно са територије Националног парка, као и са новооснованом Туристичком организацијом општине Беочин. Представљени су туристички потенцијали ове општине уз концепт њиховог презентовања на предстојећим манифестацијама у земљи и региону, као и обједињења туристичке понуде овог поднебља.

Покрајински секретар се осврнуо и на посету туриста АП Војводини, указавши на показатеље са почетка године, који су превазишли не само референтну 2019. годину, већ и 2022. годину, која је премашила сва очекивања.

Истакнуто је да Национални парк „Фрушка гора“ настоји да у свом раду и у наредном периоду окупи све туристичке организације, представнике туристичке привреде и релевантне институције, поред Покрајинске владе и Секретаријата за привреду и туризам, како би се што боље и квалитетније реализовало пет кључних циљева, а то су унапређење верског, винског, ловног, бањског и рекреативног туризма на Фрушкој гори.