Иванишевић отворио павиљон Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на 90. Међународном пољопривредном сајму

Данас је свечано отворен изложбени павиљон Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у Хали „Мастер“ Новосадског сајма, у оквиру наступа Секретаријата на јубиларном 90. Међународном пољопривредном сајму.

Данашњи дан је на павиљону у знаку женског предузетништва и економског оснаживања жена, а бројне учеснице представљају своје послове, производе и активитет.

Павиљон је пред бројним званицама и учесницима отворио покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, рекавши да Секретаријат дуги низ година свесрдно подржава жене предузетнице, те да је иницијатива да се оне представљају на свакој манифестацији на којој је организатор или учесник Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

„Данашња манифестација је један вид подршке женском предузетништву. Годишњи конкурси Секретаријата који подржавају женско предузетништво расписују се у све већем износу и до сада смо фирмама којима руководе жене, у претходне две године, определили преко 170 милиона динара. Сматрам да је то конкретна помоћ. Са друге стране, инсистирамо да су то фирме којима жене управљају, да нису само формални власници, већ доносиоци одлука и да имају већину запослених жена“, истиче Иванишевић, додавши да ће мере подршке предузетницама бити настављене и у наредном периоду.

Иванишевић наглашава да су дани женског предузетништва на павиљону Секретаријата својеврстан омаж предузетницама, те да се у овом тренутку говори о Републици Србији као о земљи која системски поправља услове за женско предузтеништво.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Данијела Мирјанић нагласила је да је овакав догађај на Пољопривредном сајму добар са аспекта актуелног положаја жена на селу и у пољопривреди.

„Жене су све више носиоци пољопривредних газдинстава, тако да имамо оних које су се осмелиле и у сектору виноградарства, имамо винарије у Србији где су жене власнице, а велик је број девојака које су одлучиле да студирају пољопривреду“, рекла је Мирјанићева.

Према речима директора Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Браниславе Симанић, женско предузетништво је препознато као снажан ресурс те постоји иницијатива да се он искористи на што бољи начин. Симанићева је додала да Сектор за предузетништво ПКС помаже предузетницама да излажу на сајмовима, изађу на домаћа и страна тржишта, организују се Б2Б састанци, размењују информације и знања уз примере добре праксе.

Председник Удружења предузетница Војводине Светлана Чавић истакла је да је и сама, као предузетница, марљиво и предано радила на остварењу циљева, те да су жене окупљене у овом удружењу стекле знатну предност у свом пословању, уз позив да се предузетнице и оне које желе да се упусте у предузетничке воде придруже чланицама.

Данашњи догађај је праћен културно-уметничким и музичким програмом, уз модну ревију и гастрономске специјалитете који представљају идеалан спој традиционалног и модерног.