Ерасмус+ европски пројекат „Бранкове“ школе

Ово је Ерасмус+пројекат стратешког партнерства шест школа које се налазе у земљама широм Европе: Грчкој, Португалу, Исланду, Србији и Белгији. Његов наслов је „Дигитална спремност за европско учење на даљину“  и трајаће дуже од две године.

Почео је у марту 2021. и паралелно се одвија на платформи Етвиннинга која је безбедно окружење само за ученике и наставнике. Све партнерске школе припадају средњем образовању, већина њих струковном. Укључени
наставници имају искуство у коришћењу ИКТ-а и учењу на даљину.

Главни циљ пројекта је ажурирање дигиталних компетенција наставника и ученика партнерских школа увођењем нових алата web 2.0, новог софтвера и метода који се могу користити за учење на даљину квалитетно за образовни поступак.

Наставници из ССШ „Бранко Радичевић“из Руме већ су посетили Исланд, али су и сви партнери били у Србији. У веме ковида, наставници „Бранкове„ школе пратили су обуку онлајн из Белгије.

Овог пута 7 наставника и директор школе,Мирко Зрнић посетили су место Јаница (Giannitsa) у околини Сулуна где је домаћин била вечерња школа( Evening Vocational School of Giannitsa) из Грчке где су се реализовале радионице у оквиру којих су били присутни сви партнери на пројекту,а домаћин и координатор-Грчка организовао је радни програм и културолошке и забавне активности.

Активности су трајале од 23.1. до 28. 1 .2023. Радни задаци састојали су се од упознавања образовног система Грчке,као и презентације алати за учење на даљину које је користила грчка школа у време ковид-а (Вебек, е-класа, е-ме, гоогле учионица) и како су ови алати коришћени за јачање интерактивности са ученицима. Потом, презентоване су досадашње активности са ученицима у грчкој школи које су инспирисане искуством са ученицима које су грчки наставници стекли у претходним обукама у Белгији, на Исланду и у Србији.

Потом, одржана је радионица на којој је представљен рад Аредуино електронске платформе као и Неарпод
платформа за учење на даљину. Овом приликом одржан је координативни састанак и планиране су активности предвиђене у Португалу, овог пута у Лисабону као и завршни састанак у Бриселу.

Наставници су имали прилику да се упознају са културно-историјским знаменитостима околине, да обиђу Солун и Олимп, да се упознају са фолклором краја те да пробају храну из овог дела Грчке. Драгоцено искуство сви су понели у своје школе и сремни су да научено представе колегама и ученициа у матичним школама.