Драгана Милошевић: Нови објекат Завода за културу војвођанских Словака на понос свима

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић обратила  се данас у оквиру програма свечаног отварања нове зграде Завода за културу војвођанских Словака у Новом Саду, који је заједничким улагањима са Градом Новим Садом почео да ради у Улици Арсе Теодоровића у потпуно реновираном објекту на површини од 142 квадратна метра.

Поздрављајући присутне у име Покрајинске владе и ресорног секретаријата на чијем је челу, Драгана Милошевић истакла је да је данас као представник суоснивача Завода за културу војвођанских Словака поносна што присуствујемо овако значајном догађају.

 „Овај мултифункционални простор користиће не само словачка национална заједница, већ сви који делимо суживот вековима на овим просторима“, рекла је Милошевићева.

Она је додала да је управо недостатак радног простора Завода за културу војвођанских Словака обележио њене прве радне дане 2018. године, од када је на челу Секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

„С обзиром на то да је простор у Његошевој улици који је користио Завод за културу војвођанских Словака реституцијом враћен власницима, данас пре свега захваљујем Граду Новом Саду што је уступио овај простор, реновирао га и адаптирао за потребе Завода, а ми смо пружили подршку за комплетно опремање поред подршке коју континуирано пружамо за бројне програмске активности“, истакла је Драгана Милошевић, наводећи да сваки од укупно пет завода за културу националних мањина чији је суоснивач Покрајина представља значајан део културног миљеа наше земље чувајући свој културни и национални идентитет.

„Поред великог галеријског простора и библиотеке, новоотворени објекат представља место где ће запослени убудуће имати додатни стимуланс и нове амбиције за реализовање бројних културних пројеката, које ми, као ресорни секретаријат, из године у годину подржавамо у све већој мери“, рекла је секретарка.

По њеним речима, данас се налазимо на месту које је управо захваљујући доброј координацији свих нивоа власти пример како се постижу најбољи разултати.

„Заправо данас, како често имам обичај да кажем, потврђујемо још једном да је цела Покрајина постала велико културно градилиште“, истакла је Милошевићева и прецизирала да се у бројним местима, па и у самом граду Новом Саду, отварају нове културне станице, да се постојећи објекти адаптирају, реновирају или опремају, и да се на тај начин наша културна лепеза чува од заборава, и негује национални и културни идентитет у мултикултуралној и мултинационалној средини каква је Војводина.

Овом приликом присутнима  се обратио и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, који је истакао да је Град, у сарадњи са градским Заводом за заштиту споменика културе, усмерио 38 милиона динара за потпуну санацију објекта, који је данас засјао пуним сјајем.

У име Завода за културу војвођанских Словака речи захвалности упутио је директор Владимир Францисти, док се у име Националног савета словачке националне мањине обратила председница Душанка Петракова.

Заменица шефа Мисије Амбасаде Републике Словачке у Републици Србији Моника Шухајдова поздравила је присутне, a након свечаног уводног дела Владимир Францисти, Милан Ђурић и Драгана Милошевић свечано су пресекли врпцу у галеријском простору новог објекта.