Драгана Милошевић: Културна размена, повезивање и стваралаштво дају неограничене могућности за сарадњу

„Значај и суштина међународних конференција јесте у повезивању људи и институција, умрежавањu кроз размену културних активности и уметника,  а то су управо и чинили културни посленици АП Војводине током 2021. и 2022. године, када смо председавали Заједници подунавских региона“, рекла је данас у Музеју Војводине Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама уочи почетка дводневне  Међународне дунавске конференције о култури.

Она је изразила задовољство због тога што се данас одржава јубиларна, десета конференција, која је окупила преко 100 учесника, не само из подунавских региона, већ и много шире, како би кроз бројне презентације и предавања наставили са новим пројектима и сарадњом.

Милошевићева је подсетила на то да је током председавања Војводине Заједници подунавских региона, ресорни секретаријат покренуо највише активности из области културе  и да је та сарадња била видљива у копродукцијском пројекту Српског народног позоришта и великој изложби у Музеју Војводине са колегама из Доње Аустрије.

„Преузимање организације ове конференције чини за нас велико задовољство, привилегију, али и обавезу да преданим радом и посвећеношћу испунимо највише критеријуме и стандарде које један овакав догађај свакако заслужује. Посебно ми је драго што је у његовој основи управо култура, као најузвишенија и најкреативнија област живота, која најтеже подноси границе, која најлакше превазилази језичке, политичке и све друге баријере и која, ако је заиста аутентична, оплемењује људе и тамо где је настала и тамо где је њени креатори доносе и презентују“, нагласила је Милошевићева и додала да је ресорни секретаријат био изузетно посвећен међународној сарадњи и дао трајни допринос раду Радне групе за председавање АП Војводине Заједници подунавских регија.

Према њеним речима, културна размена и стваралаштво дају неограничене могућности за сарадњу и представљају један од најбољих начина повезивања на међународном нивоу, а циљ је да се и у будућем периоду у пуном обиму искористи тај потенцијал. Ова конференција треба да омогући унапређење сарадње институција културе, иницирање гостовања и размену уметника из партнерских региона, одржавање тематских изложби, представљање бројних културних разноликости које имају подунавске регије, као и унапређење сарадње са подунавским државама.

„Иницијатива за унапређење сарадње установа културе из регија Подунавског слива кроз додатно умрежавање путем заједничких пројеката представља трајну вредност, коју са великим ентузијазмом промовишемо, а наш секретаријат у својој надлежности има тринаест установа културе. Међу њима је и Музеј Војводине, као један од најстаријих, најзначајнијих и највећих музеја у нашој земљи, и управо из тог разлога, са пуним поверењем, додељена му је и организација јубиларне, десете Међународне дунавске конференције о култури“, рекла је Драгана Милошевић.

У име домаћина, Музеја Војводине, поздравне речи упутила је директорка Тијана Станковић Пештерац, док је о значају постојања Заједнице подунавских региона у области културе и даљим плановима развоја говорио  министар за науку, истраживање и уметност Покрајине Баден- Виртемберг Петер Лангер.

Шеф Одељења за међународне и европске послове у Канцеларији Владе Доње Аустрије Симон Ортнер, као и Паул Лангер и Мартон Мехес из Европске дунавске академије, говорили су о сарадњи која траје читаву деценију и броји много реализованих пројеката, при чему је створена читава мрежа културних идеја и догађаја.

Подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, као члан Радне групе Заједнице подунавских региона, кроз презентацију под називом „Умрежавање у култури“ представио је реализоване пројекте током председавања, као и планове за даље учешће Секретаријата у другим међународним активностима.

Извор/ Фото/ Покрајиснка влада