Деца и спорт: Како пронаћи праву спортску активност за свако дете?

Физичка активност је одувек била важна за раст и развој малишана. Данас је више него иначе потребно нагласити значај али и неопходност бављења спортом као видом физичке активације тела. Разлог овоме је што  деца свакодневно проводе доста времена испред екрана мобилних телефона или рачунара, који им од најранијег узраста заокупља пажњу.

Овима текстом ћемо направити осврт на спортских активности у животу сваког детета, и потрудићемо се да дамо корисне смернице свим родитељима о томе како да на прави начин препознају склоности малишана ка одређеној спортској активности.

Због чега је спорт битан за децу?

Док малишани још увек не изражавају јасну наклоност ка некој врсти спорта, једна од улога родитеља јесте и та да сугестијама упуте на бављење одређеном врстом спорта. У зависности од узраста детета, зависи и одабир физичке активности. Тако се, од најранијег узраста, крене са школом пливања или гимнастике, да би се нешто старија деца, код које су моторичке вештине развијене, уписивала на тренинге фудбала, кошарке, одбојке, тениса или неког другог спорта.

Ево најзначајнијих разлога због којих је спорт битан за децу.

Физички развој деце

Спортске активности су одличан ослонац за физички развој малишана у сваком узрасту. Као што смо поменули, развој њихових моторичких способности усклађује се и са одабиром спорта, али без обзира на избор – спорт деци помаже да буду флексибилнији и издржљивији. Уз спортске активности, код деце се развијају моторичке способности, а честа покретљивост смањује шансу за појаву гојазности, која је у задње време чест изазов како међу одраслима, тако и међу малишанима. Поред гојазности, неправилно држање је још један учестао проблем који настаје услед слабе покретљивости тела код деце. Све ово за последицу може имати озбиљније изазове у старијем добу детета, тако да би деца и спорт требали да се упознају што пре – прво кроз игру која је природно стање малишана, а касније и кроз друге аспекте који ће помоћи у грађењу дететове личности.

Развој социјалних вештина

Тренинг за децу са собом носи и елемент социјализације.

Захваљујући контакту са тренером и другом децом, малишани се повезују са другима и развијају социјалне вештине. Дете се кроз тренинг учи поштовању ауторитета и ван куће, а без обзира а то да ли дете тренира индивидуално или се бави групним спортом, оно је подстакнуто да упознаје друге, да комуницира са њима и да сарађује са људима око себе. Дружење са вршњацима помаже у упознавању другачијих личности и начина размишљања, а исто тако је корисно и у учењу решавања конфликтних ситуација и прилагођавању окружењу.

Емоционални аспекти

Када смо код конфликта и прилагођавања, осврнимо се и емоције.

Деца и спорт заједно у комбинацији неизоставно подразумевају широк спектар емоција – деца осећају радост и усхићење услед успеха, нервозу и трему због такмичења или тугу због пораза. Кроз спорт, малишани уче како да се носе са изазовима и притиском, уче се правим вредностим и значају удруженог, тимског рада.

Кроз тимски спорт, дете учи како да поштује не само своје, већ и противничке саиграче. Деца стичу разумевање о значају тимског рада и процесу који воде ка томе да се заједнички циљеви остварују, што их подстиче на здраву конкуренциу и неговање здравог такмичарског духа. А такмичарски дух води ка победама, зар не? Прославите њихове победе и храбрите их када је то потребно. Подршка родитеља доста утиче на емоционалну интелигенцију детета, а свој понос можете изразити и кроз неки оригинални поклон.

Персонализовани поклони за децу су сјајна идеја када пожелите да их наградите, а носач за медаље биће користан за сваког шампиона!

 

Персонализовани носачи за медаље могу садржати детаље са рођења или само име малишана, а персоналан приступ изради ове врсте поклона чини да држачи за медаље буду дивна идеја када пожелите да обрадујете и дечаке и девојчице.

Важно је имати на уму да спорт може да утиче и на развој карактера, помажући у развоју самодисциплине и других особина које ће бити корисне у одраслом добу.

Како да препознате интересе и склоности детета?

Родитељско иницирање спортске активности у раном узрасту детета је само први корак, на који се надовезују дечији избори у вези избора спорта који га занима. Како да на родитељски, мудар начин препознате дечије склоности, без форсирања својих жеља?

Посматрајте их док се играју

Кроз игру, наши малишани нам говоре толико тога о својим склоностима и интересовањима.

Ако се игра посматра као механизам којим деца изражавају своје емоције, можемо запазити различит спектар емоција и понашања током дечије игре. Посматрајући их, нећемо само уживати већ ћемо и стећи увид у то какво понашање наши малишани испољавају или шта им је најзанимљивије. На основу тога, можемо им још више приближити врсту спорта за коју верујемо да их интересује, кроз одласке на спортске манифестације као што су утакмице.

Разговарајте са својом децом

Како да знате шта малишане занима? Врло је једноставно – питајте их.

Искрен разговор са децом је важан јер ћете кроз њега бити у прилици да чујете доста тога и да на најбољи могући начин упознате своје дете и његове жеље и потребе.

Испробајте различите спортове

Најмлађи су склони истраживању и вероватно ће пожелети да испробају више спортова. Деца која тренирају више спортова током свог детињста и одрастања упознају се са различитим вештинама и истражују шта је оно што их у одређеном добу највише занима.

Нека прва реакција не буде родитељско противљење ако дете након фудбала пожели да тренира кошарку, а након тога одбојку. Ово је фаза када је кључно бити мудар и било би згодно да родитељи процене да ли је детету потребно мало више мотивације да настави са тренирањем тренутног спорта или га је он заиста престао да интересује.

Како прилагодити спортске активности карактеру детета?

Различити карактери имају различите преференције, а како су деца различита, ево и пар смерница како да препознате да ли је детету сроднији тимски или индивидуални спорт.

Тимски спортови за децу

Ако дете своје време рађе проводи у друштву, ако воли да буде у динамичном окружењу и ако има особину да подстиче и покреће друге – такав малишан има велике шансе да се добро снађе у неком од тимских спортова, као што је фудбал, одбојка, кошарка…

Индивидуални спортови за децу

Ако је малишан самосталан и заиста ужива у самосталном игрању и времену које проводи без вршњака, ако може сам себи да заокупи пажњу и ужива да самостално завршава неке задатке – то родитељима може бити позатељ да је дете склоно индивидуалним спортовима. Споротови попут тренирања борилачких вештина, атлетике или неке друге врсте индивидуалног спорта са собом носе доста одговорности, која неће бити терет оним малишанима којима је прихватање одговорности и самосталност природно стање.

Како да сарађујете са тренерима и инструкторима?

Редовне консултације

Кроз редовне консултације са дечијим спортским тренерима и инструкорима, родитељи су у току са спортским напретком свог детета. Тренери су ти који најбоље могу да идентификују све промене код младих спортиста, било да је реч о напретку или о изазовима са којима се деца сусрећу.

Помоћ стручњака при одабиру праве спортске активности

Верујемо да је помоћ увек добро потражити, ако за то постоји оправдани основ. Зато је помоћ, односно консултација са тренером или психологом опција која је увек добар избор. Ако кроз консултације са тренерима родитељи увиде да њихово дете има изазове са, примера ради дисциплином, тада постоји више начина како се кроз свакодневне активности може радити са дететом на томе да јача самодисциплину. Подстакните дисцпилину на овај начин и увек будите присутни као родитељска подршка уз коју ће деци бити лакше да преброде све изазове.