ДАМЕ “ЗАУСТАВИЛЕ” КОШАРКУ: Која порука је осванула на утакмици ФМП Меридиана и Игокее? (ФОТО)

Кошаркашка утакмица између ФМП Меридиана и Игокее привукла је посебну пажњу и пре почетка и барем на кратко спорт ставила на “паузу”, како би се видела и чула важна порука – СТОП НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА.

Неколицина жена на кошаркашком терену – није случајност, али јесте слика која оставља без даха и подсећа на изузетно важну ствар, која се тиче читавог друштва.

Четири од пет жена доживело је узнемиравање на улици. Једна од три жене погођена је сексуалним или физичким насиљем. Једна од пет младих жена патила је због насиља на интернету. Једна од две жене доживала је сексулано узнемиравање на послу. Једно од два женска убиства догодила су се од стране интимног партнера.

Ипак, о бројкама је понекад сувишно говорити. Време је за конкретне потезе, подршку и разумевање и баш то смо и видели у ФМП Арени.

Наиме, КК ФМП Меридиан, КК Игокеа, компанија Меридиан и 50 жена удружили су снаге, окупили се на једном месту и послали поруку – време је да зауставимо насиље над женама. Вербално, физичко, емоционално…
Несвакидашња слика која долази из Железника подсетник је да морамо бити солидарни, предусретљиви и пуни подршке, јер насиље је проблем свих нас. Не смемо заборавити да физичко насиље није једини облик са којима се жене сусрећу. Тортура, као и разни други облици психичког злостављања остављају тешке и далекосежне последице по саму особу. Жртве насилника живе у страху, са мањком самопоуздања и тешко се одлучују да затраже помоћ или пријаве насиље.

Насиље над женама не сме и не треба бити табу тема, проблем само жртава или институција који се тиме баве. Одговорност лежи на свима нама.

ФМП Меридиан, Игокеа и Меридиан су је прихватили и послали јасну поруку – придружи се и ти.

Пријави насиље.