Глумац СНП-а, Румљанин, Бранислав Јерковић добитник награде „Предраг Пеђа Томановић“

Глумац Српског народног позоришта, Румљанин, Бранислав Јерковић, добитник је награде „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина. Јерковића су за ову награду кандидовале улоге Едипа у Мажеријевој „Слепој мрљи“ и Миливојевићев „Магбет“.

Жири је саопштио да је Бранислав Јерковић „успешно одговорио на изузетно велике захтеве који су пред њега поставиле саме улоге и њихов значај у повести драмске литературе и изазовност њихове интерпретације”.

„Не могу да кажем да сам био затечен, јер знам какве задатке и какву одговорност носим задње две године од како сам овде у СНП-у, али изненађење јесте и сада када се то слегне после неких дан –два онда осетите некакав понос и част што сте баш ви добили ту награду“, рекао је Бранислав Јерковић, глумац СНП-а и добитник награде.

Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити, започети његов позоришни сан, сан пред стварношћу. Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Предраг Пеђа Томановић, глуму на Академији уметности у Новом Саду уписао је 83‘/84. године у класи Професора Петра Банићевића. Био је један од најбољих студената глуме у тадашњој Југославији, те је био неминован и његов стални ангажман у Српском народном позоришту који је добио 1988. године а прва улога му је била улога Малеша у представи „Три чекића (А о српу и да не говоримо)”.

За непуних пет сезона у Српском народном позоришту са четрнаест улога и шест награда, створио себи живот у легенди.