Генерал мајор Ступар: Ослобођењем Срема у Великом рату почиње остварење сна о присаједињењу

Генерал мајор Милорад Ступар, први командант 72.специјалне бригаде и данашњи председник Удружења ветерана 72. специјалне бригаде гост је најновијег издања емисије Отворени студио на ТВ Фрушка гора.

Поводом 105. годишњице ослобођења Руме у Првом светском рату, генерал Ступар говорио је о историјском значају овог великог дана за Румљане и грађане Срема.

„Србија је прва нападнута али је и забележила прву победу у овом рату чувеном Церском битком“, истакао је генерал Ступар и додао да је реч ослобођење тада била везана за више сегмената , јер се приликом ослобођења водило рачуна да не буде великих губитака.

Обраћајући се пре свега млађим гледаоцима ТВ Фрушка гора, генерал Ступар објашњавао је да је то био изузетно тежак период за грађане Срема јер се састојао из две димензије. Прва је била повлачење губитничке војске чиме су се створили услови да се заштити народ у Војводини, а друга димензија односила се на ослободилачку војску, која је према речима генерала Ступара, представљала светлост за сав народ наше земље.

„Свест о српском живљу тада се буди и иде ка остварењу сна- присаједињењу Војводине Србији“, рекао је Ступар.

Емисија „Отворени студио“ емитује се вечерас од 20часова на ТВ Фрушка гора.