ВЛАДА У ПОТПУНОСТИ СПРЕМНА ДА НАДОКНАДИ СВУ ШТЕТУ ОД ПОПЛАВА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић посетила је данас општину Ириг, где је разговарала са мештанима о последицама које су недавне поплаве оставиле у овој општини.

Гојковић је поручила да ће Влада Србије на најефикаснији могући начин надокнадити штету свим људима који су на било који начин угрожени поплавама током маја и јуна.

Она је приликом обиласка Врдника истакла да је најважније да у том месту,  као и у осталим општинама угроженим поплавама, упркос стресним ситуацијама, није било људских жртава.

Потпредседница Владе је оценила да је наш задатак да се у будућности посветимо превенцији и да, ако већ не можемо да спречимо елементарне непогоде, делујемо превентивно да штете буде што мање и да спасимо пре свега људске животе.

Она је нагласила да су у Србији највише страдали мостови и да су највеће штете на инфраструктурним објектима, додавши да у општини Ириг није било објеката јавне намене који су страдали, а да ће се утврдити колика је штета нанета привреди, а колика појединачним домаћинствима.

Према њеним речима, иако ће општине додатно помоћи, Влада Србије је у потпуности спремна да надокнади сву могућу штету како појединачно грађанима, тако и сву укупну штету – инфраструктурну и привредну.

У другим деловима Србије доста су страдали домови здравља, тако да ће бити доста посла, а рокови су кратки јер желимо да што пре све вратимо у стање пре поплава, рекла је потпредседница Владе.

Гојковић је напоменула да је у општини Ириг неопходно продубљивање канала како би се смањила могућност да се следећи пут догоде овако велике поплаве, при чему је изразила задовољство због тога што се увелико ради на пројектима санације.

Председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић навео је податак да је у поплавама оштећено 25 домаћинства и да је штета причињена на инфраструктури и мањим мостовима.

Стојаковић је рекао да је процењена штета у домаћинствима и на инфраструктурним објектима приближно по 12 милиона динара, нагласивши да је Ириг, иако мала општина, одмах кренуо у пописивање штете, која не би могла бити надокнађена у потпуности без подршке Владе Србије.