Велики јубилеј: 60 година Музичке школе „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици

Низом концерата Музичка школа “Петар Кранчевић” из Сремске Митровице обележила је 60 година свог постојања.

Према речима директора школе, Бојана Јовановића, школа носи име по значајном хорском уметнику Петру Кранчевићу, који је из родног Панчева дошао у Сремску Митровицу у Српско црквено певачко друштво. Он је својим радом оставио значајан траг и поставио добар музички темељ својим следбеницими, ученицима музичке школе.

“Велика нам је част и задовољство што данас организујемо први у низу концерата поводом 60 година односно јубилеја Музичке школе. Деца када заврше школу добију звање музичког уметника, музичког сарадника или музичког извођача. Ниједан догађај у граду, па и шире, не може да се замисли без учешћа наше Музичке школе. Веома је значајно јер култура је надградња целокупног једног друштвеног живота. не само једног града него и регије, па и читаве наше државе. Ми покушавамо да осветлимо Кранчевићев лик и дело, он је боравио у Сремској Митровици, ту је и преминуо. Наш је план да наставимо овим путем”, рекао је Јовановић.

Он је додао и то да по сезони, ученици Музичке школе “Петар Кранчевић” освоје у просеку две стотине награда, како на републичким такмичењима, тако и на међународним сусретима и фестивалима.

Концерти којима митровачка музичка школа обележава 60. годишњицу подељени су тематски, па су прво вече наступили ученици, друго вече професори, а треће камерни састави средњошколаца.