Беочин у четвртак обележава Дан победе над фашизмом

фото: Исмет Адемовски, Општина Беочин

У четвртак, 9. маја у 10 часова полагањем венаца на спомен обележју у Парку хероја у Беочину биће обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Догађају ће присуствовати представници локалне самоуправе, СУБНОР-а, Српске православне цркве као и грађани општине Беочин.

Након полагања венаца у Парку хероја, у 10.45 часова Дан победе биће обележен и на спомен обележју у Беочин селу.

9.мај се обележава као Дан победе у знак сећања на историјски догађај када је Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату чиме је формално окончан највећи рат у историји човечанства.

У рату који је трајао нешто мање од шест година нашла се 61 држава и око 110 000 000 војника. Процене историчара говоре о жртвама од 50 до 80 милиона погинулих, међу којима је било 38 до 55 милиона цивила.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1 706 000
особа од којих је више од 300 000 палих бораца.

Иако се овај датум обележава као формални завршетак Дугог светског рата, остаци нацистичких трупа продужили су своја дејства а датум који представља коначни завршетак рата је 2. септембар 1945. године, када је на америчком бојном броду „Мисури“ у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бачених атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

Девети мај се у европским земљама такође обележава и као Дан Европе јер је тог дана 1950. године Француска објавила декларацију која позива на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

фото: Исмет Адемовски, Општина Беочин