Беочин: Потписан уговор о изградњи међународног пристаништа у Баноштору

ФОТО/ Пресс биро Покрајинске владе

Свечаним потписивањем уговора у Баноштору данас је званично почео пројекат изградње међународног пристаништа у овом селу беочинске општине које лежи на самој обали Дунава.

„Када говоримо о овој локацији, као што знате налазимо се на обали Дунава и као што знате Дунав је од давнина спајао земље и људе и тако ће и овај пројекат бити мост који ће спојити Општину Беочин са другим градовима у Републици Србији и са Европом и са светом, рекао је Вук Петровић, Агенција за управљање лукама.

Током прошле  године у Србију је дошло више од 183,000 туриста који су дошли крузерима што је значајно више у односу на претходну годину, а све је више туристса који крузерима долазе реком и који ће сада моћи и да лакше стигну до Фрушке горе и других туристичких локалитета у Војводини, речено је приликом потписивања.

„Ово је значајан пројекат и због развоја Фрушке горе која је у овом тренутку једна од најбрже растућих туристичких дестинација у нашој земљи, која је у прошлој години имала  93.000 долазака туриста што је више него што су имале Стара планина и Дивчибаре заједно, које су далеко од тога да су туристичке за подцењивање. И оно што нас посебно радује то је да у структури гостију који долазе на ову планину и у места око ње, дивне пејзаже, винарије, салаше, 70% су страни туристи. А свега 30 посто домаћи, што значи и више девизног прилива“, навео је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

Пројекат предвиђа изградњу комплетне инфраструктуре пристаништа са обалом утврде и пропратним садржајима и објектима за лучке оператере, царину, полицију, а у плану је изградња и дигиталног музеја, а у програм ће се укључити и Општина Беочин за коју је ово развојна шанса, поготово у погледу тргвине и туризма.

„Наша општина Беочин, је веома лепа, пуна природних богатстава, духовног и културног наслеђа и пре свега велики потенцијал јесу људи. У нашој општини има велики број винара, регистрована је 21 винарија, од тога поливина је управо овде у Баноштору. Сем тога имамо и удружења жена и многе манифестације, богату гастрономску понуду и све то чини овај крај препознатљивим“, рекла је Биљана Јанковић, председница Општине Беочин.

Када овај пројекат буде био завршен биће то 14. путничко пристаниште у Србији, а уједно и последње које ће бити урађено, чиме ће бити заокружена комплетна инфраструктура за крузинг у Србији.

„То ће мотивисати све нас да радимо на овој другој инфраструктури која треба да привуче туристе и у овом делу, да заиста постанемо атрактивнији и са више садржаја, а конкретним елементима и са знаменитостима које туристи треба да виде. Једном речју очекује нас велики рад да би унапредили туристичку понуду а део тог великог рада је и будуће пристаниште у Баноштору“, истакао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

ФОТО/ Пресс биро Покрајинске владе

У Србији тренутно постоји 10 међународних пристана од чега седам на Дунаву и три на Сави, где су прошле године отворени пристани у Сремској Митровици, Земуну и Шапцу, а преостало је још да се отворе међународни пристани у Сремским Карловцима, Апатину и Великом Градишту код Рамске тврђаве.

„Шансе Србије јесу реке. Ми реке довољно не користимо, поготово две наше међународне реке и време је да се више посветимо развоју ове врсте туризма, а у некој будућности бавићемо се и каналским туризмом, који је такође посебно значајан за Војводину. У оквиру пројекта „Запловимо Србијом“, ми ћемо радити и марине – градићемо марину у Великом Градишту, у Голупцу, Смедереву, Кладову и Сомбору. То су марине које планиране и кроз тај пројекат ћемо се потрудити да прво не само привучемо више страних туриста и оних који долазе бродовима, већ и да развијамо код нашег становништва навику и могућност да држе чамце и да се више живота одвија на рекама“, најавио је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Вредност пројекта је око 400 милиона динара. Очекује се да ће пројекат бити реализован до краја године.Локација Баноштор налази се на мапи пројекта „Запловимо Србијом“ који је уврштен у програм „Скок у будућност“ који је недавно представио председник Србије Александар Вучић.

Весна Самарџија