Баноштор у суботу уз богат програм обележева међународни „Дан Дунава“

Дванаеста по реду међународна манифестација „Дан Дунава“ биће обележена у суботу, 24. јуна са почетком у 9.30 часова у Баноштору.

И ове године за посетиоце је припремљен целодневни програм и дружење у центру Баноштора које ће окупити љубитеље Дунава и госте свих узраста и генерација.

Посебна пажња посвећена је најмлађима и њиховој едукацији о очувању еко-система Дунава као реке која уједињује народе десет европских земаља и која представља станиште за преко 2 000 биљних и више од 5 000 животињских врста.

Кроз занимљива предавања, радионице и забаву са аниматорима, најмлађи посетиоци имаће прилику да упознају различите аспекте животне средине, проблеме загађења воде и његовог утицаја на околину али и да извуку лепе поуке и знања шта свако од нас може да учини за лепши и чистији Дунав.

У сарадњи са јединицама Речне флотиле Војске Србије деца ће такође имати могућност пловидбе Дунавом и јединствену прилику да уживају у природним лепотама и културним знаменитостима овог дела Срема.

У оквиру пратећег програма манифестације представиће се црквени хор „Благовеститељ“ из Сусека, новосадски поп хор „Радио“, фолклорни и тамбурашки ансамбли КУД „Бриле“ из Беочина, фоклорни ансамбл „Велико коло“ из Сусека и етно група „Царић“ из основне школе „Јован Грчић Миленко“.

Традиционално, као и сваке године баношторско Удружење жена „Јана“ припремиће око 2500 крофни које ће се бесплатно делити посетиоцима.

Свакако, ни одрасли неће бити запостављени јер организатори припремају и турнир у малом фудбалу, такмичење у спортском риболову али и надметање у кувању рибљих котлића где ће најбоља јела и специјалитети бити награђени.

За добру атмосферу вечери у Баноштору, од 20 часова биће задужен бенд „Неуништиви“ који нам долазе из Шида.

„Дан Дунава“ је међународна манифестација која је установљена 29. јуна 2004. године а обележава се у 14 европских земаља потписница Међународне конвенције о сарадњи за заштиту и одрживо коришћење реке Дунав.

Организатор манифестације је Месна заједница Баноштор а покровитељ догађаја је Општина Беочин.