Андреј Савић председник Савеза пензионера Србије гост Отвореног студија

У најновијем издању емисије Отворени студио која ће се вечерас од 20ч емитовати на каналу Тв Фрушка гора, гостује професор др Андреја Савић,  председник Савеза пензионера Србије (САПЕНС).

Повод гостовања је актуелни статус пензионера у Србији али и састанак са удружењима пензионера из Срема који је одржан у Руми.

„На састанку се чуло како представници пензионера из Срема размишлају о статусним питањима, а посебних проблема нема“, рекао је Савић. „Према Попису становништва из 2022. године наших најстаријих суграђана , преко 65 година старости, има 22%, дакле сваки пети становник припада тој групацији“, рекао је Савић. 

Савез пензионера Србије је најмасовнија невладина организација која има 700 000 чланова, а тренутну ситуацију Савић оцењује као задовољавајућу, с обзиром на чињеницу да је почела исплата јануарских пензија која ће бити увећана за 14,8 %.

Значајан искорак јесте чињеница да ће сада просечна пензија износити 45000 дин .  Савић је додао да се захваљујући мерама државне политике сутуација за пензионере у Републици Србији доста побољшала, за разлику од пре десет година када су пензионери били у другом положају.