MIGRANTSKA KRIZA – Centri za azil u Republici Srbiji MIGRANTSKA KRIZA – Centri za azil u Republici Srbiji
U Republici Srbiji danas ima ukupno 5 centara za azil koji su uglavnom nastali adaptacijom i renoviranjem postojećih objekata. Nalaze se u Banji Koviljači,... MIGRANTSKA KRIZA – Centri za azil u Republici Srbiji

U Republici Srbiji danas ima ukupno 5 centara za azil koji su uglavnom nastali adaptacijom i renoviranjem postojećih objekata. Nalaze se u Banji Koviljači, Bogovađi, Sjenici, Tutinu i Beogradu. Uslovi za smeštaj u njima se razlikuju prema udobnosti i kvalitetu pružanja usluga, ali su svakako prihvatljivi za život i predstavljaju utočište ljudi koji su morali da napuste svoju zemlju mahom bežeći od ratnih stradanja.

Ono na čemu su migranti posebno zahvalni, jeste da su u ovim objektima našli ležaje, redovne obroke, pitku i toplu vodu, odeću i obuću. U njima važi princip jedinstva porodica, tako da su smešteni sa svojim bližnjima, a uz to je najmlađima omogućeno i da se školuju. U centrima za azil se zadržavaju od nekoliko dana do nekoliko meseci u zavisnosti od daljih planova za kretanje. U uslovima kolektivnog smeštaja, naravno, najveći nedostatak jeste manjak privatnosti, upotreba zajedničkih kupatila i toaleta, ali i nemogućnost da se kvalitetno ispuni slobodno vreme. U vreme ograničenja kretanja koje je bilo na snazi zbog korona virusa, posebno su sporo prolazili dani.

Najstariji i dugo jedini centar za azil bio je u Banji Koviljači. Zgrada centra je bila podignuta 1965. godine i služila je kao prihvatilište za strance. Vlada Republike Srbije je donela odluku 2006. godine da se objekat pretvori u centar za azil, a sredstva za rekonstrukciju objekta dala je Evropska unija odnosno UNHCR. Danas u ovom centru borave izbeglice najvećim delom iz Avganistana, Pakistana i Iraka. Objekat poseduje 120 ležajeva, a kroz njega je do sada prošlo oko 5 000 izbeglica. Među njima ima i dece različitog uzrasta kojima je omogućeno da se školuju. Uprava ovog centra za azil nastoji da obezbedi što bolje uslove svojim stanarima, a pritom se od njih očekuje da poštuju kućni red i održavaju ličnu higijenu i higijenu prostora u kome borave.

Iako se često govori o lošim uslovima za smeštaj migranata, Centar za azil Sjenica predstavlja suprotnost loše slike o kojoj se govori. Šta više, nazivaju ga i luksuznim centrom. On je otvoren 2013. godine prema odluci Vlade republike Srbije. Rekonstruisan i uređen objekat prvobitno je posedovao kapacitet od 200 kreveta kome je dodato još 250. Lica koja su smeštena ovde pohvalila su se udobnošću i uslugom.

Isti stepen udobnosti, sa druge strane, ne odlikuje Centar za azil u Tutinu. On je osnovan na vanrednoj Sednici Vlade 2013. godine i mogao je da primi stotinak azilanata. U Tutinu postoji i novoizgrađeni kamp gde su kreveti, jastuči i dušeci novi. Azilanti ovde su uglavnom zadovoljni opštim uslovima, ali se žale na izolovanost objekta od centra grada i nedostatak organizovanih aktivnosti za decu i odrasle.

U Bogovađi, u lajkovačkoj opštini centar za azil je otvoren 2011. godine. Ovaj objekat poseduje 200 ležajeva, kutak za decu, sportske terene i dečija igrališta. Takođe, objekat poseduje i modernu kuhinju sa velikom trpezarijom gde se svakodnevno spremaju i služe obroci. Obezbeđena je i učionica za jezike, internet i društvena prostorija.

Najveći centar za azil je azil Krnjača u Beogradu, u opštini Palilula. Obuhvata smeštajni deo, ali i velik broj pomoćnih objekata različite namene. Ukupni kapacitet ovog objekta je oko 1000 ležajeva, a tu je smešteno oko 600 migranata.

Pored centara za azil postoje još i prihvatni centri u kojima se zbrinjavaju migranti koji dolaze na teritoriju Republike Srbije.

PROJEKAT “MIGRANTSKA KRIZA – PRUŽIMO RUKU, NE OTPOR!” FINANSIJSKI JE PODRŽAN OD STRANE MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar