Zmaju od Noćaja po 26. put u čast

U Salašu Noćajskom u subotu, 15. septembra održan je 26. Sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja. Pokrovitelj Sabora bio je Grad Sremska Mitrovica, a domaćini Mesna zajednica Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski.

U tradicionalnim viteškim igrama ove godine kao najbolji i najspremniji pokazao se Dragorad Mašić iz Dublja koji je poneo titulu Vojvode mačvanskog, odmah iza njega našao se Aleksandar Krajišnik iz Majura, dok je treći bio Salaščanin Miroslav Tufegdžić.

Bio je priređen i prigodan kulturno umetnički program pod nazivom „Mačvansko prelo”, čiji je organizator bio Centar za kulturu „Sirmijumart”.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog srpskog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski. Sjajnim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine …, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*