Живот Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у новом простору

Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ пре двадесетак дана преселила се у нове, реновиране просторије некадашњег Дома војске.

Зграда је добила нову намену, а Румљани сада радо свраћају у ово историјско здање, неки само да посуде књигу, неки да би видели како изгледа изнутра, а неки и да би евоцирали успомене из давних времена када је ова зграда имала другу намену.

„Мислим да и када виде зграду и натпис Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ они долазе, што због својих жеља и потреба, што због знатижеље. Многи наши читаоци се враћају овамо како би се сетили како су они ту долазили 70 и 80 –их када су служили војску… Кажем полако се библиотека намешта на друштвено-културној мапи и мислим да су људи већ полако навикли и мислим да ће библиотека на новој адреси живети као што живи и данас и што је живела за време селидбе“, рекао је Дамир Васиљевић Тоскић, директор Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“.

Како каже селидба је била велики посао који је успешно обављен, али садашњи изглед ниеј коначан, јер и даље ће се можда неке ситније промене вршити у смислу уподобљавања новог простора за функционалан рад библиотеке.

„Наравно да ћемо ми да радимо у периоду пред нама да оспособимо и одржимо библиотечке активности, детаље који су нама битни и надамо се да ћемо оправдати очекивања посетилаца“, рекао је Васиљевић Тоскић. 

Подсетимо, свечано отварање реновираног објекта Дома војске и званичног пресељења библиотеке у овај простор одржано је 20. Септембра, док је већ првог радног дана библиотеке, 21. септембра библиотеку у новом простору посетило скоро стотину чланова.

У Библиотеци верују да ће ново здање омогућити и богатији програм као и бољу сарадњу пре свега са Народном библиотеком у Београду и Библиотеком Матице српске у Новом Саду.