Zima za nama bila idelana za pčele (VIDEO)

Ova zima je bila idealna za pčele, kažu isuskni pčelari. Bilo je dovoljno i hladnih ali i toplih dana tako da su pčelinja legla imala nekoliko pročisnih letova što je veoma važno. Poslednjih dana su i temperature idealne kažu pčelari, ali bojazan od novog hladnog talasa ih brine  jer tada može doći do gubitaka pčelinjih društava.

Stanimir Javorac pčelar iz Rume, svakodnevno obilazi svoje pčele. Kaže da je zima bila skoro idealna. Hladni pa topli periodi su dobro došli za pročisni let pčela, što je veoma dobro. I ovih dana pčelinja društva su napolju, kaže Javorac.

Ono što brine pčelare je eventualno zahladjenje sa niskim temperaturama. To nikako ne bi valjalo, jer tada može doći do gubitaka pčelinjih društava, a ono što pčerima predstoji je kontrola i pregled pčelinjih društava.

Savet je i  da pčelari koji nisu sigurni da li imaju dovoljno zalihe meda u košnici pomognu svojim pčelama. Potrebno je dodati med ili mednu pogaču  s tim da to stave na ramove kako bi to bilo pristupačno pčelinjim društvima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*