Završena analiza zemljišta u Sremu N – min metodom (VIDEO)

Akreditovana laboratorija Poljoprivredne stručne službe u Rumi završila je analizu zemljšta N – MIN metodom za prihranu pšenice. Kako kažu u toj laoboratoriji rezultati su veoma različiti a sve to zavisi od poštovanja agrotehnike, ali i  pridržavanja dobijenih preporuka za unos mineralnih đubriva. Iz laboratorije podsećaju poljoprivrednike da bi analizu zemljišta na prisisutvo azota trebalo uraditi i pre setve prolećnih biljnih vrsta, kao i pre prihrane voća i vinove loze.

I ove godine u akreditovanoj laobratoriji Poljoprivredne stručne službe veliki broj poljoprivrednika je radio analizu zemljišta na prisustvo azota. N Min metodom su sadržaj azota u zemljištu proveravale i brojne kompanije koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a rezultati su veoma različiti tako da generalne ocene o tome koliko azota ima u plodnoj sremskoj zemlji je nezahvalno davati.

Ono što je važno nakon analiza je i poštovanje dobijenih preporuka za unos mineralnih đubriva. Iz laboratorije kažu da bi analizu na prisutvo azota trebalo raditi svake godine, a posebno obratiti pažnju na pravilno uzorkovanje jer od toga zavisi kakvi će rezultati biti i da li će preporuke biti odgovarajuće.

Bliži se i prolećna setva pa iz rumske laboratorije podsećaju poljoprivrednike da bi analizu na prisustvo azota trebalo uraditi  i neposredno pre setve kukuruza, soje, suncokreta, šečerne repe. Takođe apeluju i na voćare i vinagradare da pre prihrane obave analizu zemljišta i tako budu sigurni u svoju proizvodnju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*