Zavičajni muzej Ruma priredio promociju Zbornika Zavičajnog muzeja

Zavičajni muzej Ruma juče je priredio promociju Zbornika Zavičajnog muzeja Ruma, broj 8 i 9. O Zborniku su govorili recezenti dr Drago Njegovan i dr Branislav Popović, a promocija je održana u sali Legata Milivoja Nikolajevića. Zbornik broj 8 je posvećen prisajedinjenju Srema i drugih vojvođanskih oblasti Srbiji, dok je Zbornik broj 9 posvećen osmovekovnom trajanju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Zavičajni muzej Ruma spada u retke muzeje koji imaju svoju periodičnu publikaciju, a rumskoj publici sinoć su predstavljeni novi Zbornici broj 8 i 9. Pored rumske opštine zbornici sadrže istraživanja i za teritorije koje obuhvata Zavičajni muzej: Pećinci, Stara Pazova, Inđija, ali se odnose i na celo područje Srema i Vojvodine, kulturološko područje koje obuhvata isti mentalitet, običaje i istoriju, kazala je mr Branislava Konjević, direktorica Zavičajnog muzeja Ruma.

Dr Njegovan smatra da zbornici Zavičajnog muzeja poseduju visoki naučni kvalitet, te da bi naredni, jubilarni, deseti Zbornik trebao da se objavi kao bibliografija, kako bi se na jednom mestu videlo sve ono o čemu i na koji način je pisano, što će pokazati vrednost publikacija.

Članci u zbornicima su urađeni uglavnom trudom zaposlenih u muzeju i to je veoma bitno da se zaposleni u muzejskim institucijama angažuju u naučnom radu i pre svega na korišćenju fonda institucije, smatra dr Branislav Popović.

Pored kustosa Zavičajnog muzeja u Rumi, priloge za zbornike daju i saradnici Matice Srpske, profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu i drugi, zavisno od teme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*