ZAŠTO PONOVO GORE NAŠE ORANICE?Kako se kažnjava paljenje strnjike?

Projekat podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Spaljivanje većeg obima i vremenske prilike pogoduju širenju požara, te se na ovaj način izaziva opasnost ne samo za imovinu većeg obima, već i živote ljudi. Takvo izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

Takođe, članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjuje se spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanja biljih ostataka. Zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe i to za pravna lica kaznom od 300.000 do milion dinara, a za odgovorna lica u pravom licu su od 10.000 do 50.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede i institut Biosens, u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom, saopštilo je da razvijaja i testira platformu kojom će moći da  otkriva požare na poljoprivrednim zemljištima širom Srbije i to preko satelita.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*