ZAŠTO PONOVO GORE NAŠE ORANICE? Posledice nekontrolisanog paljenja useva na njivama

Projekat podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nekontrolisano paljenje useva na njivama, koje iz godinu u godinu ne prestaje, odnelo je pred kraj oktobra i prvu ljudsku žrtvu. Tada je stradao 75-godišnji muškarac P. T. iz sela Parta, nadomak Vršca, koji je preminuo na njivi dok je pokušavao da ugasi požar, koji je izazvala nepoznata osoba na njivi pored njegove.

Godinu dana ranije, takođe zbog paljenja strnjike na njivama, u Ugrinovcima je izgorelo osam pasa, a požari na njivama izazivaju i saobraćajne nezgode, što je još jedna opasna posledica ovakvog ponašanja pojedinih, nesavesnih poljoprirvednika.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je nakon ovih događaja izjavio da više nije teško utvrditi ko pali useve po njivama u Srbiji i najavio da će vrlo brzo izaći sa rezultatima o tome gde ima najviše paljenja njiva, a gde su ratari disciplinovani. Nedimović je istakao da je se najviše pale njive na prostoru Srednjeg Banata i Srema.

On je podsetio da ugovor koji je Srbija potpisala sa Evropskom satelitskom agencijom omogućava da se tačno zna ko šta radi na kojoj njivi.

  • Više nije teško utvrditi ko pali njive po Srbiji. Mi imamo potpisan ugovor sa Evropskom satelitskom agencijom i svaka četiri dana Srbiju nadleće satelit i mi znamo u svakom trenutku šta se dešava sa poljoprivrednim zemljištem, na svakoj parceli. Do pre dve godine nismo znali šta je državno zemljište, a šta nije, a sada znamo ne samo šta je državno, sad znamo i ko ga je uzurpirao, a svaka četiri dana znamo ko šta radi, koju kulturu gaji i ko pali – rekao je za Tanjug Nedimović.

On je dodao da se ove godine, kada je nekontrolisano paljenje useva na njivama u pitanju, najpre išlo sa obaveštavanjem.

  • Posle, kada izmenimo sistem, ići ćemo i sa sankcionisanjem. Ogromne štete se prave i po ekosistem, a da ne pričam o brojnim saobraćajnim nesrećama koje nastaju sa ovakvim pojavama – izjavio je ministar Nedimović.

Poljoprivrednici godinama nekontrolisano palje strnjiku na svojim njivama, kako bi zemlja bila plodnija i da bi lakše pripremili polje za narednu godinu. I pored nesagledivih posledica koje zbog toga nastaju, a koje, u najnovijem slučaju, završavaju tragično po ljudski život, sa takvom praksom nisu prestali.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*