ZAŠTO PONOVO GORE NAŠE ORANICE? Ljuštenje, a ne paljenje strnjišta

Projekat podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nakon obavljene žetve, ukoliko se ne iznose žetveni ostaci, treba ih usitniti i tek onda uneti u zemljište, a nikako paliti strništa što je, ne samo kažnjivo zakonom, već i ubija kvalitet zemljišta, upozoravaju stručnjaci Poljoprivredne savetodavne stručne službe. Kako kažu, prva agrotehnička mera redovnog obrađivanja zemljišta je ljuštenje strnjišta. Ljuštenje obaviti odmah nakon žetve.

-Ljuštenje – ugarenje je plića obrada zemljišta neposredno nakon skidanja strnih žita, mera kojom započinje jesenje obrađivanje oranica. Dubina ljuštenja je od 10-15 cm i zavisi od vlažnosti zemljišta, količine žetvenih ostataka, tipa zemljišta, klimatskih i vremenskih prilika. Ljuštenje oranice treba obaviti odmah posle žetve ili istovremeno sa žetvom, znači, po mogućnosti i stog dana- objašnjava savetodavac iz oblasi ratarsko-povrtarske proizvodnje.

Da bi se sadržaj humusa povećao za samo jedan procenat potrebno je vreme od 50 do 100 godina stoga je zaoravanje strnjišta  uvek bolje rešenje od spaljivanja. Kako dalje navode stručnjaci iz ove oblasti, dа bi se proces opаdаnjа sаdržаjа humusа zаustаvio potrebno je primeniti sledeće mere: vrаćаnje biljnih ostаtаkа u zemljište, đubrenje stаjnjаkom ili bilo kojim drugim orgаnskim đubrivom, setvа jednogodišnjih i višegodišnjih mаhunаrki (lucerkа, sojа, pаsulj, grаšаk, grаhoricа itd.).

Neophodna je primenа minerаlnih đubrivа nа bаzi аnаlize zemljištа, kao i primena rаzrivаčkih oruđа i plićа obrаdа zemljištа.

Umesto ljuštenja oranica može i oranje na punu dubinu

Umesto ljuštenja oranice posle žetve, može odmah da se ore na punu dubinu 15-25 cm. U tom slučaju predhodno treba da se rasturi mineralno đubrivo i stajnjak. Posle oranja brazdu treba zatvoriti kako bi se zemljište poravnalo i smanjilo isparavanje. To se postiže upotrebom valjka, drljače ili stvospramača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*