Za jačanje kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji: Delegacija Narodne skupštine Slovačke boravila u Staroj Pazovi

Republika Slovačka podržava sve projekte jačanja nacionalne svesti i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji. Sa ciljem da se sagledaju položaj, potrebe i interesi slovačke nacionalne manjine, u Staroj Pazovi boravila je delegacije Narodne skupštine Slovačke republike, predvođena ambasadorkom u Srbiji Dagmar Repčekovom.
Predstavnici Opštine Stara Pazova kolege iz Slovačke upoznali su sa tom lokalnom samoupravom i koracima koje čine kako ne bi bilo razlike između kvaliteta života većinskog, srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive na teritoriji te opštine, među kojima je i slovačka. Predsednik Đorđe Radinović poseban akcenat stavio je na to da većina njegovih saradnika su Slovaci po nacionalnosti, ali pre svega zbog njihovih kvaliteta i radne sposobnosti.
„Sva udruženja su na budžetu opštine, vodimo računa o tome da dobijaju sredstva koja su potrebna za funkcionisanje i negovanje kulture. Smatram da ne postoje nikakvi problemi i da gajimo jedno lepo prijateljstvo sa ljudima slovačke nacionalnosti“, istakao je Radinović. 
Tokom posete Staroj Pazovi, narodni poslanici slovačkog parlamenta imali su nekoliko susreta, na kojima su razmotrili ove teme, kao i mogućnosti saradnje, kako za održivost slovačke zajednice u Srbiji uz pomoć Slovačke republike, tako i dveju zemalja u drugim oblastima. Oblast koja najviše spaja dve zemlje je obrazovanje, što je bila i tema susreta u Narodnoj skupštini Srbije. Ustavom Slovačke republike definisana je obaveza pomoći Slovačke Slovacima u dijaspori a gosti iz te zemlje izrazili su zadovoljstvo sa položajem slovačke nacionalne manjine u Srbiji, konkretno u Staroj Pazovi
„Mnogo studenata odavde studira u Slovačkoj, ali isto tako dosta studenata iz Slovačke dolaze ovde da studiraju, jer su srpski fakulteti veoma priznati u svetu i zbog toga smo došli do rešavanja jednog vrlo bitnog pitanja, a to je nostrifikacija diploma. mora dosta da se poradi na usaglašavanju studentskih odbora, kao i na akreditaciji“, rekla je Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Srbiji.
Tokom boravka u Staroj Pazovi poslanici slovačkog parlamenta, članova Obora za obrazovanje, nauku, omladinu i sport i Odbora za kulturu i medije posetili su centralni arhiv SEAVC u Sbiji, crkvu, školu i SKUD Heroj Janko Čmelik. Tokom posete našoj zemlji, delegacija iz Slovačke imaće susrete i u drugim sredinama u Vojvodini u kojima žive Slovaci,  a biće organizovana i poseta Vladi Vojvodine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*